Az arcüregi ciszta egy olyan folyadékkal telt üreg vagy üregrendszer a koponya arcüregében, ami általában nem okoz tüneteket és nem igényel kezelést. Azonban néhány esetben lehet, hogy a ciszta mérete vagy egyéb tényezők miatt műtéti eltávolítására lehet szükség.

Mikor és miért szükséges arcüregi ciszta műtéti eltávolítását elvégezni?

  Az arcüregi ciszta műtéti eltávolítása szükséges lehet:

  1. Tünetek esetén: Ha az arcüregi ciszta mérete vagy elhelyezkedése miatt kellemetlen vagy fájdalmas tünetek jelentkeznek, például arc- vagy fejfájás, orrdugulás, fülproblémák stb.
  2. Ismétlődő fertőzések miatt: Ha a ciszta hajlamos az ismétlődő fertőzésekre vagy gyulladásokra, amik nem reagálnak megfelelően a gyógyszeres kezelésre.
  3. Növekedés és nyomási tünetek: Amennyiben a ciszta mérete növekszik, és nyomást gyakorol a környező szövetekre vagy struktúrákra (például az orrüregre vagy a szomszédos idegekre).
  4. Bizonytalanság a ciszta jellegében: Ha az orvosok nem tudják egyértelműen meghatározni, hogy a ciszta jóindulatú vagy rosszindulatú, akkor a műtéti eltávolítás javasolt annak érdekében, hogy a szövettani vizsgálat után pontos diagnózist állíthassanak fel.

   

  A Déli Klinikán elvégzett arcüregi ciszta műtét előtt magánkórházunk fej-nyak sebész szakorvosa az előzetes fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegségeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza az arcüregi ciszta műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát

  • Ultramodern fej-nyak sebészeti központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a panaszok és az elváltozások súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, a fej-nyak sebész szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
  • Az arcüregi ciszta műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk fej-nyak sebész és aneszteziológus szakorvosai az elváltozás(ok) súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


  IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

  Miért érdemes a Déli Klinika arcüregi ciszta műtétjét választani?

  Mert

  • a speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező fej-nyak sebész szakorvosaink által
  • magánkórházunk ultramodern technológiával felszerelt fej-nyak sebészeti műtéti részlegén elvégzett arcüregi ciszta műtéttel lehetővé válik
  • a kóros elváltozás(ok) szakszerű eltávolítása és így a tünetek gyors csökkentése, megszüntetése
  • rövid klinikai tartózkodással (a műtéti beavatkozást követő komplex ellátással)
  • gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel.


  IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

  Hogyan érdemes/szükséges felkészülni az arcüregi ciszta műtétre?

  1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a fül-orr-gégészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
  2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is.
  3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.

  IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA  Hogyan lehet elősegíteni az arcüregi ciszta műtét utáni felépülést?

         • Fontos, hogy pontosan kövesse a fej-nyak sebész szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
         • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
         • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
         • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
         • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

         Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatokról az arcüregi ciszta műtét utáni felépülésre vonatkozóan!

         IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

         Árak

         Arcüregi ciszta eltávolítása műtőben

         300 000 Ft-tól

         Azonnali online
         időpontfoglalás

         Fül-orr-gégészet

         alap fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat

         35 000 Ft

         Fül-orr-gégészet

         fül-orr-gégészeti kontroll szakorvosi vizsgálat

         30 000 Ft

         Azonnali online
         időpontfoglalás

         A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

         Tudjon meg többet a Déli Klinikáról