Ultramodern ortopéd sebészeti központunkban jelentős gyakorlati tapasztalattal és szaktudással rendelkező szakorvosaink a Páciens egyéni adottságai alapján a legoptimálisabb, személyre szabott kezelési megoldásokat javasolják, törekedve a minimálisan invazív, legújabb ortopéd sebészeti technológiák alkalmazására.

Artroszkópos meniscus műtét, meniscus (gyűrűporc) rezekció

Meniscus (gyűrűporc) műtét során a térdízületben található meniscus sérült részének eltávolítása történik, minimálisan invazív, artroszkópos beavatkozással.

A meniscus (gyűrűporc) a térdízületben található két C alakú porcos lemez közül az egyike. A meniscus fontos szerepet játszik a térd stabilitásában és a terhelés elosztásában, valamint segít a sima és fájdalommentes ízületi mozgás fenntartásában. Az idő előrehaladtával a gyűrűporcok is elhasználódnak, és sérülhetnek.

A meniscus sérülése általában trauma, fizikai aktivitás vagy sport közben történik, de időskori kopás vagy más térdproblémák is vezethetnek meniscus problémákhoz. Abban az esetben, ha a sérülés porcleválással is jár, a levált darab mielőbbi eltávolítása javasolt, hogy elkerülhető legyen az ízületek végén található üvegporcok roncsolódása.

A meniscus sérülése leggyakrabban a következő tünetekkel járhat:

 1. Fájdalom a térd belsejében vagy külső részén.
 2. Térdízület duzzanata vagy feszülése.
 3. Korlátozott mozgás a térdízületben.
 4. Érzékenység a tapintásra a sérült területen.
 5. Csikorgó vagy kattogó hangok a térd mozgatásakor.

A meniscus sérülések általában nem gyógyulnak meg maguktól és ha nem kezelik őket megfelelően, hosszú távú problémákhoz vezethetnek, mint például az ízületi kopás vagy a térdstabilitás romlása.

A meniscus resectio műtétet, vagyis a sérült meniscus rész artroszkópos eltávolítását általában akkor javasolt elvégezni, ha a sérült meniscus nem képes meggyógyulni. A műtét célja a fájdalom enyhítése, a térdstabilitás helyreállítása és a térdízület normális működésének visszaállítása.

Fontos azonban tudni, hogy ortopéd sebészeti központunkban minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti ortopédiai szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb és legkíméletesebb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra!

Hogyan zajlik az artroszkópos meniscus resectio műtét a Déli Klinikán?

Magánkórházunkban az artroszkópos meniscus resectio műtét során kicsi metszéseken keresztül vezetjük be az artroszkópos műtéthez használt speciális műszereket, eszközöket és a full HD artroszkópos kamerát, amelynek segítségével a sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak. Az artroszkópos optikai rendszerünk egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a térdízületen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai) monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel az artroszkópos meniscus resectio műtét el tudjuk végezni. Amennyiben az artroszkópos meniscus resectio műtét első lépéseként elvégzett ízületi áttekintés további beavatkozást, kezelést tesz szükségessé, akkor további eszközöket tudunk bejuttatni a műtéti területre, amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat (a térd porcfelszíni sérüléseinek, degeneratív megbetegedéseinek, az ízületi belhártya betegségeinek az ellátását stb). Az artroszkópos meniscus resectio műtét végén a térdízületbe szívócsövet (úgynevezett drént) helyezünk be, hogy a potenciálisan kialakuló vérömleny, vagy az ízületi nyálkahártya által termelt folyadék-többlet kivezetésre kerülhessen. A térdízületbe helyezett drén az artroszkópos műtétet követően általában 24 órán belül kerül eltávolításra.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Az artroszkópos meniscus resectio műtét előnyei:

Mivel az artroszkópos meniscus resectio műtét kapcsán a beteg testén ejtett vágások lényegesen kisebbek így a műtéti idő és a betegek gyógyulási időtartama, felépülési ideje is lényegesen rövidebb a hagyományos – úgynevezett nyitott – műtétekhez képest.

Mivel a térdízület nem kerül felnyitásra, így kevésbé károsodnak a térdízületet védő struktúrák (izmok, szalagok és az ízületi tok) és kevésbé sérül a térdízület integritása. Az artroszkópos meniscus resectio műtét a minimális bemetszések miatt lényegesen kisebb fájdalommal, gyorsabb gyógyulással, szebb kozmetikai eredménnyel, rövidebb mozgáskorlátozottsággal jár, a beteg sokkal hamarabb visszatérhet munkájához, megszokott életviteléhez és a sportoláshoz is. Az artroszkópos meniscus resectio műtét így összességében lényegesen alacsonyabb műtéti stresszel és megterheléssel jár.

További nagy előnye a beavatkozásnak, hogy a térdízületbe vezetett optika lehetővé teszi a térdízület teljes átvizsgálását, így a korábban nem diagnosztizált térdsérülések is egyidejűleg kezelhetővé válnak.

A Déli Klinikán elvégzett artroszkópos meniscus resectio műtét előtt magánkórházunk ortopéd sebész szakorvosa az előzetes ortopédiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegségeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza az artroszkópos meniscus resectio műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát

 • Ultramodern ortopédiai sebészeti központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a térdízületi betegség súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az ortopéd sebész szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • Az artroszkópos meniscus resectio műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk ortopéd sebész és aneszteziológus szakorvosai a betegség súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.

Miért érdemes a Déli Klinika ultramodern sebészeti központját választani?

Mert

 • a speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező ortopéd sebész szakorvosaink által
 • magánkórházunk csúcstechnológiával felszerelt műtéti részlegén elvégzett ortopéd sebészeti beavatkozással lehetővé válik
 • a gyors, pontos diagnózis és az artroszkópos meniscus resectio műtét szakszerű elvégzése
 • rövid klinikai tartózkodással és gyors regenerációval.

Árak

Ortopédia

alap ortopédia szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Ortopédia

ortopédia kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Hogyan lehet elősegíteni az artroszkópos meniscus resectio műtét utáni felépülést?

  • Fontos, hogy pontosan kövesse a ortopéd szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
  • A műtét utáni fájdalom csökkentése érdekében, ajánlott közvetlenül a beavatkozást követően jegelni, kímélni a térdízületet, átmenetileg szüksége lehet mankóra.
  • Annak érdekében, hogy a térdízület a lehető leghamarabb újra panaszmentesen működjön, szakmai felügyelettel kísért egyéni gyógytorna javasolt, nagyon fontos kellő hangsúlyt fektetni az izomzat erősítésére, mivel az jelentős szerepet játszik az ízület stabilizálásában.
  • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
  • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
  • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

  Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatokról az artroszkópos térdműtét utáni felépülésre vonatkozóan!


  IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

  Tudjon meg többet a Déli Klinikáról