Ultramodern ortopéd sebészeti központunkban jelentős gyakorlati tapasztalattal és szaktudással rendelkező szakorvosaink a Páciens egyéni adottságai alapján a legoptimálisabb, személyre szabott kezelési megoldásokat javasolják, törekedve a minimálisan invazív, legújabb ortopéd sebészeti technológiák alkalmazására.

Artroszkópos porcellátás (debridement), artroszkópos microfractura, mozaikplasztika a porcfelszín károsodások (porckopás, arthrosis) kezelésére  

Ultramodern ortopéd sebészeti központunkban jelentős gyakorlati tapasztalattal és szaktudással rendelkező szakorvosaink a Páciens egyéni adottságai alapján a legoptimálisabb, személyre szabott kezelési megoldásokat javasolják, törekedve a minimálisan invazív, legújabb ortopéd sebészeti technológiák alkalmazására.

Klinikánkon lehetőség van a legkíméletesebb, minimálisan invazív műtéti technológiákkal elvégezni az artroszkópos porcellátást, artroszkópos mozaikplasztikát.

Fontos azonban tudni, hogy ortopéd sebészeti központunkban minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti ortopédiai szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb és legkíméletesebb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra!

Artroszkópos porcellátásra, artroszkópos shaveres műtétre, artroszkópos mozaikplasztikára szükség lehet porckopás (arthrosis) illetve porc felpuhulás (chondropathia) kialakulása esetén.

Az ízületi porcfelszín károsodása, porckopás (arthrosis) kialakulhat:

 • az életkor előrehaladtával a kopásos, degeneratív folyamatok következményeként
 • valamint sérülések
 • és túlterhelés hatására is (túlsúly, erős ízületi terhelés, fizikai aktivitás, az alsó végtag statikájának megváltozása stb)

Porckopás (arthrosis) leggyakrabban a térd, a csípő, a gerinc és a kéz ízületeiben alakul ki, bár az életkor előrehaladásával szinte minden ízületben megjelenik valamilyen mértékben. A porckopás kialakulását a kopásos, degeneratív folyamatokon kívül elősegíthetik genetikai, hormonális tényezők, korábbi sérülések illetve az ízületeket érintő egyéb betegségek is.

A terhelés hatására hol intenzívebben, hol kevésbé erősen megjelenő, fokozódó fájdalom mellett a terhelés hatására kialakuló gyulladás ízületi duzzanatot, feszülést, felmelegedést, fáradékonyságot okoz, ízületi merevség, elmerevedés alakulhat ki.

A porckopás (arthrosis) hatására az ízületi hártya folyamatos gyulladása, az ízületi tok zsugorodása, megvastagodása, részleges meszesedése alakulhat ki, jellegzetes csontfelrakódások keletkezhetnek, amelyek deformálják az ízületi tokot.

A porckopás (arthrosis) kezelésére kezdetben életmód változtatás (testsúly csökkentés, mozgásforma megváltoztatása), különböző porcregeneráló szerek, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, fizikoterápiás kezelések, gyógytorna javasolható. Előrehaladottabb esetekben az ízületbe adott injekciós porcregenerációs kezelések segíthetnek.

Ha ezek a kezelések nem elegendőek, akkor minimál invazív artroszkópos beavatkozásal célszerű a levált, sérült porcrészleteket eltávolítani, lehetőség szerint minél több ép porc megőrzésével, majd a megmaradt, egyenetlen porcfelszíneket elsimítani (artroszkópos „shaverezés”, debridement) – amelynek a hatására megindul a porcfelszín regenerációja.

Az artroszkópos porcellátás célja a porckopás folyamatának a megfékezése, és amennyiben lehetséges a károsodás helyén a regenerációs folyamatok beindítása, valamint a gyulladást fenntartó tényezők (pl. porctörmelék, meniscus darabok, gyulladt nyálkahártya) eltávolítása.

Az artroszkópos porcellátást (debridement) követően regenerációs folyamat indul el és a megtisztított porcfelszíneket rostos porcréteg fedi be, a porcfelszín kopása lassul, megáll. (ez a regenerációs reakció a porcfelszín leborotválásának az elsődleges célja.

Túl nagy kiterjedésű, csontig terjedő porcfelszín sérülés esetén a porcfelszín alatti csont felszínén kis felfúrásokat, felszíni mikro-töréseket (microfractura műtét) hozunk létre.

Ezekkel a mikro-törésekkel stimuláljuk a porcregenerációt és így a felszíneken rostos porcréteg képződik, amely befedi a felszíneket. Az újonnan képződött rostos porc teherbírása ugyan kisebb, mint az eredeti üvegporc teherbírása, de kitölti a sérült területet és így csökken vagy megszűnik a fájdalom. Másik lehetőség az ízület ép felszínének átültetése a károsodott, porcfelszín helyére (mozaikplasztika).IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan zajlik az artroszkópos térdműtét a Déli Klinikán?

Magánkórházunkban az artroszkópos porcellátás során kicsi metszéseken keresztül vezetjük be az artroszkópos műtéthez használt speciális műszereket, eszközöket és a full HD artroszkópos kamerát, amelynek segítségével a sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak. Az artroszkópos optikai rendszerünk egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így az ízületen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai) monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel az artroszkópos porcellátást el tudjuk végezni.

Az artroszkópos porcellátást (debridement) követően regenerációs folyamat indul el és a megtisztított porcfelszíneket rostos porcréteg fedi be, a porcfelszín kopása lassul, megáll. Túl nagy kiterjedésű, csontig terjedő porcfelszín sérülés esetén a porcfelszín alatti csont felszínén kis felfúrásokat, felszíni mikro-töréseket (microfractura műtét) hozunk létre.

Ezekkel a mikro-törésekkel stimuláljuk a porcregenerációt és így a felszíneken rostos porcréteg képződik, amely befedi a felszíneket. Az újonnan képződött rostos porc teherbírása ugyan kisebb, mint az eredeti üvegporc teherbírása, de kitölti a sérült területet és így csökken vagy megszűnik a fájdalom.

Másik lehetőség az ízület ép felszínének átültetése a károsodott, porcfelszín helyére (artroszkópos mozaikplasztika műtét).

Az artroszkópos porcellátás végén az ízületbe szívócsövet (úgynevezett drént) helyezünk be, hogy a potenciálisan kialakuló vérömleny, vagy az ízületi nyálkahártya által termelt folyadék-többlet kivezetésre kerülhessen. Az ízületbe helyezett drén az artroszkópos műtétet követően általában 24 órán belül kerül eltávolításra.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika ultramodern sebészeti központját választani?

Mert

 • a speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező ortopéd sebész szakorvosaink által
 • magánkórházunk csúcstechnológiával felszerelt műtéti részlegén elvégzett ortopéd sebészeti beavatkozással lehetővé válik
 • a gyors, pontos diagnózis és az artroszkópos porcellátás műtét szakszerű elvégzése
 • rövid klinikai tartózkodással és gyors regenerációval.

Hogyan lehet elősegíteni az artroszkópos porcellátás utáni felépülést?

  • Fontos, hogy pontosan kövesse az ortopéd szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
  • A műtét utáni fájdalom csökkentése érdekében, ajánlott közvetlenül a beavatkozást követően jegelni, kímélni az ízületet.
  • Annak érdekében, hogy az ízület a lehető leghamarabb újra panaszmentesen működjön, szakmai felügyelettel kísért egyéni gyógytorna javasolt, nagyon fontos kellő hangsúlyt fektetni az izomzat erősítésére, mivel az jelentős szerepet játszik az ízület stabilizálásában.
  • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
  • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
  • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

  Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatokról az artroszkópos porcellátás műtét utáni felépülésre vonatkozóan!


  IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

  Árak

  Ortopédia

  alap ortopédia szakorvosi vizsgálat

  35 000 Ft

  Azonnali online
  időpontfoglalás

  Ortopédia

  ortopédia kontroll szakorvosi vizsgálat

  30 000 Ft

  A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

  Tudjon meg többet a Déli Klinikáról