Mikor és miért szükséges a diagnosztikus laparoszkópiát elvégezni?

Amennyiben egyéb diagnosztikai módszerekkel (pl. Ct, Mr vizsgálat, endoszkópos vizsgálatok stb) nem sikerül a pontos diagnózist megállapítani akkor szükség lehet diagnosztikus célból laparoszkópos beavatkozást végezni:

 1. Ismeretlen hasi fájdalom esetén: Ha a páciensnek tartós vagy ismeretlen eredetű hasi fájdalma van és más diagnosztikai vizsgálatok nem adnak egyértelmű választ, a diagnosztikus laparoszkópia lehetőséget nyújthat a hasi szervek közvetlen vizsgálatára és az esetleges rendellenességek azonosítására.
 2. Daganatos betegségek kizárása vagy megerősítése: A diagnosztikus laparoszkópia segíthet a daganatos megbetegedések diagnosztizálásában, vizsgálatában. Például, ha vastagbélrák vagy petefészekrák gyanúja merül fel, a diagnosztikus laparoszkópiát használhatják a rák terjedésének feltérképezésére és a megfelelő kezelési terv kialakítására.
 3. Meddőség okának kiderítése: A diagnosztikus laparoszkópiát alkalmazhatják olyan nők esetében, akik meddőséggel küzdenek, és az okát nem sikerült más módszerekkel azonosítani. A diagnosztikus laparoszkópia lehetőséget nyújt a petevezetékek, petefészkek és a méh állapotának vizsgálatára, valamint az esetleges rendellenességek felderítésére.
 4. Hasűri folyadék (ascites) jelenléte: Ha a páciensnek hasűri folyadék gyűlemlik fel hasüregben (ascites), a diagnosztikus laparoszkópia segíthet a kiváltó ok meghatározásában. A diagnosztikus laparoszkópia során a sebész mintát is vehet a hasűri folyadékból, amely segíthet a diagnózis megerősítésében vagy kizárásában.
 5. Egyéb rendellenességek vagy sérülések: A diagnosztikus laparoszkópiát alkalmazhatják a hasi szervek egyéb rendellenességeinek vagy sérüléseinek a diagnosztizálásában is, például ciszták, tumorok vagy fertőzések azonosítására is.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan történik a diagnosztikus laparoszkópos műtét a Déli Klinikán?

A Déli Klinikán a laparoszkópos műtétekhez használt ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és eszközöket kicsi (5 mm – 1 cm közötti) bőrmetszéseken keresztül vezetik a műtéti területre, amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik, és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a diagnosztikus laparoszkópos műtét elvégezhető.

A minimálisan invazív diagnosztikus laparoszkópos műtéteket klinikánkon legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük (ami azt jelenti, hogy a teljes műtéti időtartam alatt szigorúan ellenőrzött, folyamatos megfigyelés mellett a beteg érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, így a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszere nem tudja feldolgozni) Mindezek miatt a diagnosztikus laparoszkópos műtét műtétet jelentősebb stressz vagy fájdalom nélkül tudjuk elvégezni.

A bőrön kicsi (kb. 1 cm-es) bemetszést ejtünk és egy speciális tű (a Veres tű) segítségével széndioxid gázzal felfújjuk a hasüreget (a széndioxid gázt speciális pumpával (az úgynevezett insufflátorral) pontosan adagoljuk azért, hogy biztosítsuk a műtéthez a megfelelő paramétereket. Ezt követően vékony munkacsatornákon (úgynevezett trokárok) keresztül ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és speciális laparoszkópos eszközöket vezetünk a műtéti területre amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a laparoszkópos epehólyag/epekő műtétet el tudjuk végezni. Amennyiben a diagnosztikus laparoszkópos műtét (hastükrözés) első lépéseként végzett hasi áttekintés további beavatkozást, kezelést vagy vizsgálatot tesz szükségessé, akkor további vékony csöveket tudunk bejuttatni a műtéti területre (csipesz, fogó, olló, kanül, lézer stb), amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat, mintavételt stb.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a diagnosztikus laparoszkópos műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika diagnosztikus laparoszkópos műtétjét választani?

Mert speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakorvosaink ultramodern laparoszkópos operációs technológiánk és rendszereink segítségével:

 • lényegesen pontosabb diagnosztikát alkalmaznak hiszen a a műtéti területről a full HD laparoszkópos kamera által biztosított sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak
 • minimálisan invazív, mikrosebészeti technikákkal, a műtéti területen minimális károsodást okozva, kíméletes módszerekkel végzik el a laparoszkópos műtéteket
 • mert biztonságos, a szövődmények (sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, varratelégtelenség, műtét utáni összenövések, hegsérv stb) aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert lényegesen kevesebb utóvérzéssel, vérveszteséggel, fájdalommal és műtéti stresszel jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható a betegek életminősége
 • mert nagy bemetszések, jelentősebb műtéti hegek nélkül kedvezőbb esztétikai eredmény várható


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Árak

Diagnosztikus laparoszkópia

500 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Sebészet

alap sebészeti szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Sebészet

sebészeti kontroll szakorvosi vizsgálat*

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.Hogyan lehet elősegíteni a diagnosztikus laparoszkópos műtét utáni felépülést?

 • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
 • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
 • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
 • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról