Hasfali rekonstrukcióra, rectus diastasis műtétre szükséges lehet, amikor a hasfal izmai közötti tér, a rectus abdominis izmok közötti rés nagyobbá válik, ami a hasfal gyengeségét eredményezi. Rectus diastasis kialakulhat helytelen testtartás, terhesség, elhízás vagy túlsúly, laza kötőszövet vagy nehéz súlyok cipelése miatt.

⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞Mikor és miért szükséges a hasfali rekonstrukció (rectus diastasis) műtétet elvégezni?

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) leggyakoribb tünetei:

 • kidomborodó és/vagy lógó has
 • derék- és hátfájdalom
 • hasi diszkomfortérzet, puffadás
 • görnyedt tartás

A rectus diastasis (szétnyílt hasizom) nem csupán esztétikai probléma, hiszen okozhat jelentős gerincproblémákat, derékfájdalmat, nőgyógyászati panaszokat is.

Ha nagy a hasfali szétnyílás mértéke, akkor akkor a hasfali rekonstrukció (rectus diastasis) műtét során betesznek egy hálót a két eltávolodott hasizom közé, ami meggátolja a belek előretüremkedését.

Hálóbeültetéssel elvégzett hasfali rekonstrukciós műtétre (laparoszkóppal asszisztált hasplasztika műtétre) szükség lehet:

 1. Terhesség után: A terhesség során a hasizmok és a kötőszövetek megnyúlhatnak, ami rectus diastasishez vezethet. Ha az izomgyengeség és a hasi tágulás tartós marad a terhesség után, akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség a hasfal helyreállítása érdekében.
 2. Súlyos elhízás esetén: A hosszan tartó elhízás növelheti a hasfal széthúzódásának kockázatát. Amikor az elhízás miatt jelentős mennyiségű súlyt veszítünk, a hasizmok és a kötőszövetek nem mindig térnek vissza a normális helyzetbe. Ebben az esetben a hasfali rekonstrukció műtét hálóbeültetéssel segíthet helyreállítani a hasfal stabilitását.
 3. Gyenge hasizmok: Bizonyos genetikai vagy veleszületett állapotok, valamint korábbi hasi műtétek miatt a hasizmok lehetnek gyengék vagy instabilak. A hálóbeültetés segíthet megerősíteni és támogatni a hasfalat.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A hálóbeültetéssel elvégzett hasfali rekonstrukció, rectus diastasis műtét előnyei

 1. Tartósabb eredmények: A hálóbeültetés során egy műanyag hálót helyeznek el, amely megerősíti a területet és így tartósabb eredményeket nyújt a hagyományos módszerekkel szemben.
 2. Alacsonyabb visszaesési arány: A hálóbeültetéssel elvégzett műtét általában alacsonyabb visszaesési arányt eredményez, ez hosszú távon kevesebb komplikációt és kevesebb újabb műtéti beavatkozást eredményezhet.
 3. Kevesebb fájdalom és komplikációk: A hálóbeültetés során kevesebb feszültség és nyomás nehezedik a sebészeti varratokra, ezáltal csökkentve a fájdalmat és a sebészeti komplikációk kockázatát.

Laparoszkópos hasfali rekonstrukció, rectus diastasis műtét  

A laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtét előnye, hogy amennyiben nincs szükség bőrfelesleg-eltávolításra, akkor 3 kis metszéssel elvégezhető a hasizmok összehúzása és így egy hosszú (kb. 40 cm) heg helyett mindössze 3 apró heg keletkezik a hason (amelyyeket a döntően a fehérnemű vagy a fürdőruha eltakar). egy másik előnye lehet, hogy a páciensek jelentős részének a laparoszkópos hasplasztika műtétet követően csökken az étvágya, mivel a mivel a hasizmok összehúzásával csökken a has körfogata, a hasüregi nyomás fokozódásával a gyomor mérete is kisebb lesz, így a teltségérzet sokkal kisebb mennyiségű táplálék esetén következik be.

 

Hogyan történik a laparoszkópos hasfali sérv műtét, hasfali rekonstrukció (Reconstructio parietis abdominis laparoscopicam) a Déli Klinikán?

A minimálisan invazív laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtéteket klinikánkon legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük (ami azt jelenti, hogy a teljes műtéti időtartam alatt szigorúan ellenőrzött, folyamatos megfigyelés mellett a beteg érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, így a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszere nem tudja feldolgozni) Mindezek miatt a laparoszkópos hasfali rekonstrukciót jelentősebb stressz vagy fájdalom nélkül tudjuk elvégezni.

A bőrön kicsi (kb. 1 cm-es) bemetszést ejtünk és egy speciális tű (a Veres tű) segítségével széndioxid gázzal felfújjuk a hasüreget (a széndioxid gázt speciális pumpával (az úgynevezett insufflátorral) pontosan adagoljuk azért, hogy biztosítsuk a műtéthez a megfelelő paramétereket. Ezt követően vékony munkacsatornákon (úgynevezett trokárok) keresztül ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és speciális laparoszkópos eszközöket vezetünk a műtéti területre amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a laparoszkópos epehólyag/epekő műtétet el tudjuk végezni. Amennyiben a laparoszkópos műtét (hastükrözés) első lépéseként végzett hasi áttekintés további beavatkozást, kezelést vagy vizsgálatot tesz szükségessé, akkor további vékony csöveket tudunk bejuttatni a műtéti területre (csipesz, fogó, olló, kanül, lézer stb), amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat, mintavételt stb.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞A laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtét elvégzésének az előnyei:

A laparoszkópos hasfali rekonstrukció (Reconstructio parietis abdominis laparoscopicam) számos előnnyel jár a hagyományos nyitott műtéthez képest:

 1. Kisebb metszések: A laparoszkópos eljárás során csak néhány kis metszést ejtenek a bőrön. Ezek a metszések általában körülbelül 1-2 cm hosszúak, míg a hagyományos nyitott műtét esetén jelentősen hosszabb metszést igényel.
 2. Kisebb fájdalom: A kisebb metszések és a minimálisan invazív technika miatt a laparoszkópos műtét általában kevesebb fájdalmat okoz, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez csökkenti az utókezelésben szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét és segít a gyorsabb gyógyulásban.
 3. Kevesebb sebgyógyulási szövődmény: kevesebb sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség, műtét utáni összenövés vagy hegsérv
 4. Kevesebb sebfertőzés: a lényegesen kisebb metszések miatt kisebb a behatolási kapu a potenciális kórokozók számára
 5. Gyorsabb gyógyulás és kevesebb kórházi tartózkodás: A laparoszkópos eljárás után általában gyorsabb a felépülés és kevesebb időt kell a kórházban tölteni, mint a hagyományos műtét esetén. A betegek általában hamarabb visszatérhetnek a normális napi tevékenységeikhez és munkájukhoz (a műtétet követő lábadozási idő kb. a harmadára csökkenthető).
 6. Kisebb hegek - esztétikusabb gyógyulás: A kis metszések miatt a laparoszkópos műtét általában kisebb hegeket eredményez, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez esztétikailag előnyös lehet, mivel a hegek kevésbé feltűnőek és könnyebben rejtőznek a ruházat alatt.
 7. Kisebb vérveszteség és alacsonyabb komplikációs arány: A laparoszkópos eljárás során általában kevesebb vérveszteség és kevesebb műtéti utóvérzés tapasztalható és a komplikációs arány is alacsonyabb lehet, mint a hagyományos műtét esetén.
 8. Rövidebb és kíméletesebb műtéti előkészítés és felkészülés
Fontos azonban tudni, hogy klinikánkon minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtét elvégzése bizonyos körülmények között - például előző hasi műtét vagy egyéb egészségügyi problémák) miatt -  nem lehetséges. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra.

Árak

Hasfali rekonstrukció nyitott műtét (bőr alatti elváltozások kimetszése)

680 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Sebészet

alap sebészeti szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Sebészet

sebészeti kontroll szakorvosi vizsgálat*

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtétjét választani?

Mert speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakorvosaink ultramodern laparoszkópos operációs technológiánk és rendszereink segítségével:

 • lényegesen pontosabb diagnosztikát és műtéti megoldásokat alkalmaznak hiszen a a műtéti területről a full HD laparoszkópos kamera által biztosított sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak
 • minimálisan invazív, mikrosebészeti technikákkal, a műtéti területen minimális károsodást okozva, kíméletes módszerekkel végzik el a laparoszkópos műtéteket
 • mert biztonságos, a szövődmények (sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, varratelégtelenség, műtét utáni összenövések, hegsérv stb) aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert lényegesen kevesebb utóvérzéssel, vérveszteséggel, fájdalommal és műtéti stresszel jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható a betegek életminősége
 • mert nagy bemetszések, jelentősebb műtéti hegek nélkül kedvezőbb esztétikai eredmény várható


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRAHogyan lehet elősegíteni a laparoszkópos hasfali rekonstrukció, laparoszkópos hasplasztika műtét utáni felépülést?

 • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
 • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
 • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
 • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról