⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞Mi az a lágyéksérv, mennyire gyakori, kinél és hogyan alakulhat ki?

Sérvnek nevezzük azt az állapotot, mikor valamelyik belső szerv normál anatómiai helyzetéből, üregéből - egy veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül – kitüremkedik vagy előesik. A sérvek döntő hányada a hasfalat érinti, felnőtteknél a leggyakoribb típusú sérv a lágyéksérv. A lágyéksérv gyakrabban fordul elő férfiakban és 50 éves kor fölött meredeken emelkedik az előfordulási gyakorisága.

A férfiaknál a lágyéksérv azért gyakoribb, mert a magzati fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, és csak később vándorolnak le a herezacskóba, így a hasfalnak van egy olyan pontja, amely a ki- és belépő erek és ondóvezeték miatt eleve gyengébbnek tekinthető. Ráadásul ez a folyamat sokszor hibát szenved, így a hashártya a herezacskó felé a fiúgyermekek akár 40 %-ban is nyitott lehet születéskor.

A lágyéksérv kialakulása hátterében több tényező is állhat:

 • Elsődleges lágyéksérv: Az elsődleges lágyéksérv az izmok és szövetek veleszületett gyengeségéből vagy rendellenességéből ered. Ez lehet örökletes tényezők vagy veleszületett fejlődési rendellenességek következménye.
 • Másodlagos lágyéksérv: A másodlagos lágyéksérv olyan állapot vagy tényező következménye, amely növeli a hasüregi nyomást vagy megterheli a hasfalat. Ilyen tényezők lehet például a krónikus köhögés, az elhízás, a terhesség, fizikai megerőltetés vagy korábbi hasi műtétek.

A lágyéksérv (hernia inguinalis) kialakulása esetén a hasi szervek vagy szövetek - leggyakrabban a belek - a hasfal veleszületett gyengesége, hiányossága vagy szerzett - egyéb okokból kialakuló gyengesége miatt a hasüregből a lágyékcsatornába nyomódnak.

A lágyéksérv kezdetben általában kisméretű és csak köhögés, székrekedés hatására észlelhető. Később amikor a sérvkapu kitágul, spontán is előesik és bármikor kitapintható. Így lágyéksérvre utalhat férfiaknál a megnagyobbodott herezacskó, nőknél a duzzadt nagyajkak vagy a lágyékhajlatban megjelenő dudor, gyulladt, fájdalmas kiboltosulás illetve a köhögéskor, tüsszentéskor vagy hirtelen mozdulatra megjelenő fájdalom.

A lágyéksérv (hernia inguinalis) igazi veszélye a kizáródás lehetősége, amikor a sérvkapu gyűrűszerű szorítása miatt a sérvtartalom vérellátása megszűnik és így gyorsan kritikus állapotot eredményezhet.

Milyen tüneteket okoz a lágyéksérv?

A lágyéksérv különböző tüneteket okozhat, az első tünet tartós állás, vagy fizikai terhelés során a herezacskók irányába, (hölgyeknél a szeméremajkak felé) sugárzó tompa fájdalom lehet, de okozhat egyéb panaszokat is:

 1. Kitüremkedés: A lágyéksérv legjellegzetesebb tünete a lágyék területén vagy a herezacskóban észlelhető kitüremkedés vagy dudor. Ez a kitüremkedés általában fokozódik, amikor a beteg megerőlteti magát, például felemel egy nehezebb tárgyat és gyakran csökken vagy eltűnik, amikor a beteg nyugalomban van.
 2. Fájdalom vagy kellemetlenség: A lágyéksérv gyakran okozhat fájdalmat, kellemetlenséget vagy nyomást a lágyék területén vagy a herezacskóban. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és előfordulhat időnként, de akár állandóan is.
 3. Érzékenység vagy duzzanat: A lágyéksérv következtében a lágyék területe érzékeny lehet a tapintásra és duzzanatot is okozhat.
 4. Feszülés vagy nehézségérzet: A sérv kitüremkedése és a tartalom nyomása miatt a beteg feszültést vagy nehézségérzetet tapasztalhat a lágyék területén.

Fontos tudni, hogy nem minden lágyéksérv okoz tüneteket. A tünetek súlyossága és jellege az egyéntől és a sérv méretétől függ. Bizonyos esetekben a lágyéksérv lehet tünetmentes és csak véletlenül derül rá fény valamilyen orvosi, vagy diagnosztikai vizsgálat kapcsán.

A lágyéksérv (hernia inguinalis) magától nem múlik el, kezelés nélkül tovább növekszik, az érintett hasi szervek működési zavarát eredményezheti, illetve súlyos, akár közvetlen életveszélyt jelentő sérvkizáródás kialakulásához is vezethet, amelyre láz, erős lágyéktáji fájdalom és elszíneződés, hányás, székelési képtelenség utalhat.Mikor és miért szükséges a lágyéksérv hálóbeültetéssel (Lichtenstein) műtétet elvégezni? 

A lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel (Lichtenstein műtét) célja a lágyéksérv stabilizálása, a sérvkizáródás és egyéb szövődmények megelőzése valamint a lágyéksérv tüneteinek az enyhítése.

A lágyéksérv (hernia inguinalis) kialakulása esetén a hasi szervek vagy szövetek - leggyakrabban a belek - a hasfal veleszületett gyengesége, hiányossága vagy szerzett - egyéb okokból kialakuló gyengesége miatt a hasüregből a lágyékcsatornába nyomódnak. A lágyéksérv kezdetben általában kisméretű és csak köhögés, székrekedés hatására észlelhető. Később amikor a sérvkapu kitágul, spontán is előesik és bármikor kitapintható. Így lágyéksérvre utalhat férfiaknál a megnagyobbodott herezacskó, nőknél a duzzadt nagyajkak vagy a lágyékhajlatban megjelenő dudor, gyulladt, fájdalmas kiboltosulás illetve a köhögéskor, tüsszentéskor vagy hirtelen mozdulatra megjelenő fájdalom.

A lágyéksérv (hernia inguinalis) magától nem múlik el, kezelés nélkül tovább növekszik, az érintett hasi szervek működési zavarát eredményezheti, illetve súlyos, akár közvetlen életveszélyt jelentő sérvkizáródás kialakulásához is vezethet, amelyre láz, erős lágyéktáji fájdalom és elszíneződés, hányás, székelési képtelenség utalhat.

Így a lágyéksérv (hernia inguinalis) igazi veszélye a kizáródás lehetősége, amikor a sérvkapu gyűrűszerű szorítása miatt a sérvtartalom vérellátása megszűnik és így gyorsan kritikus állapotot eredményezhet - bélelhalás alakulhat ki, amely során baktériumok, toxinok és szabad gyökök szabadulnak fel helyi majd az egész szervezetet érintő fertőzést, véráramfertőzést, végül halált okozva.

A lágyéksérv csak műtéti úton szüntethető meg, így az életminőség javítása és a súlyosabb szövődmények megelőzése és a teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy a megfelelő kivizsgálást követően a lágyéksérv műtét minél előbb elvégzésre kerüljön.

A lágyéksérv műtét célja a lágyéksérv stabilizálása, a sérvkizáródás és egyéb szövődmények megelőzése valamint a lágyéksérv tüneteinek az enyhítése.

A sérvkapu zárására, a hasfali kötőszövetes vázrendszer megerősítésére különböző műtéti megoldások léteznek, amelyet egyénre szabottan határozunk meg. Igaz ez a megközelítés a műtét módjára (nyitott vagy laparoscopos műtét), a sérvháló méretére, típusára, vagy ritkább esetekben éppen annak elhagyására.

A lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel (Lichtenstein műtét) során az operatőr visszahelyezi a lágyéksérv tartalmát a hasüregbe és a megfelelő méretű sérvháló rögzítésével a régió mindhárom sérvkapuja bezárásra kerül és így ezzel a technológiával megelőzhető a további sérvképződés.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A hálóbeültetéssel elvégzett lágyéksérv műtét előnyei:

 1. Tartósabb eredmények: A hálóbeültetés során egy műanyag hálót helyeznek el a sérven, amely megerősíti a területet és megakadályozza a további kiemelkedést vagy kitüremkedést. Ez tartósabb eredményeket nyújt a hagyományos módszerekkel szemben.
 2. Alacsonyabb visszaesési arány: A hálóbeültetéssel elvégzett lágyéksérv műtét általában alacsonyabb visszaesési arányt eredményez, vagyis kevesebb az esélye a sérv újbóli kialakulásának a műtét után. Ez hosszú távon kevesebb komplikációt és kevesebb újabb beavatkozást eredményezhet.
 3. Kevesebb fájdalom és komplikációk: A hálóbeültetés során kevesebb feszültség és nyomás nehezedik a sebészeti varratokra, ezáltal csökkentve a fájdalmat és a sebészeti komplikációk kockázatát.⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a lágyéksérv műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Árak

Lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel (Lichtenstein) 1 oldal

480 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel (Lichtenstein) 2 oldal

580 000 Ft-tól

Sebészet

alap sebészeti szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.Hogyan lehet elősegíteni a lágyéksérv műtét utáni felépülést?

 • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
 • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
 • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
 • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A lágyéksérv egyéb kezelési lehetőségei:

A műtét helyett vagy a műtét kiegészítésére az alábbi kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre:

 1. Megfigyelés (wait-and-watch): Kis méretű és tünetmentes lágyéksérv esetén az orvos javasolhatja a megfigyelést. Ez azt jelenti, hogy figyelemmel kíséri a sérv állapotát és tüneteit, és csak akkor javasol műtéti beavatkozást, ha a tünetek súlyosbodnak vagy a sérv mérete növekszik.
 2. Sérvrehabilitáció: Ez a módszer különböző erősítő gyakorlatokat és a sérv megfelelő helyzetének megtanulását foglalja magában. Fizioterápia vagy speciális gyakorlatok segíthetnek az alhasi izmok erősítésében, ami támogathatja a sérv visszahúzódását és a tünetek enyhülését.
 3. Sérvtartó: a sérvtartók olyan eszközök, amelyeket a lágyéksérv támogatására használnak. Ezek a kiegészítők segíthetnek a tünetek enyhítésében és a sérv visszatartásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek csak átmeneti megoldások és a hosszú távú hatékonyságuk korlátozott.

Fontos tudni, hogy a lágyéksérv csak műtéti úton szüntethető meg, így a lágyéksérv műtét a leghatékonyabb kezelési módszer különösen akkor, ha a lágyéksérv tüneteket okoz vagy súlyosbodik. Az orvos az Ön állapota, kórelőzménye és vizsgálati eredményei alapján a legmegfelelőbb kezelési módszert fogja javasolni, figyelembe véve a lágyéksérv méretét, a tüneteit, az Ön egészségi állapotát és egyéb egyedi tényezőket.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

Hogyan előzhető meg a lágyéksérv?

Bár a lágyéksérv kialakulása az esetek egy részében elkerülhetetlen, de érdemes néhány óvintézkedést és életmódbeli változtatást lehet tenni a lágyéksérv kockázatának csökkentése érdekében.

 1. Emelési technikák: Tanuljon meg helyes emelési technikákat, hogy minimalizálja a hasi nyomást és terhelést. Használjon megfelelő testtartást, hajlítsa meg a térdeit és ne hajoljon előre a derékkal emelés közben. Emelésnél tartsa közel a terhet a testedhez.
 2. Súlykontroll: Tartsa meg az egészséges testsúlyt és kerülje az elhízást. A felesleges testsúly növelheti a hasi nyomást és a hasfal terhelését, ami hajlamosíthat a lágyéksérv kialakulására.
 3. Megfelelő testmozgás: Tartsa fitten a hasi és a medencei izmokat a megfelelő testmozgással. A megfelelően erősített izmok segíthetnek megelőzni a sérv kialakulását.
 4. Megfelelő táplálkozás: Fogyasszon egészséges étrendet, amely gazdag rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben. A megfelelő táplálkozás segít fenntartani az egészséges bélmozgást és megelőzheti a székrekedést, ami a hasi nyomást növelheti.
 5. Kerülje a túlzott fizikai terhelést: Kerülje a hosszú ideig tartó nehéz fizikai munkát vagy tevékenységet, amely fokozott hasi nyomást okozhat.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról