A laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) egy minimál invazív sebészeti eljárás, amelynek a célja a daganat, gyulladás, vagy egyéb ok miatt tüneteket okozó bélszakasz sebészeti eltávolítása.

Mikor és miért szükséges a laparoszkópos bélműtétet elvégezni?

Laparoszkópos bélműtétetre szükség lehet:

 1. A vékonybélben vagy a vastagbélben lévő jó vagy rosszindulatú daganat(ok), polyp(ok) eltávolítása miatt.
 2. Divertikulitisz: A divertikulitisz a vastagbél falának gyulladása és fertőződése divertikulumok jelenléte miatt. Ha a gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, laparoszkópos műtét lehet szükséges a fertőzött terület eltávolítására vagy a szakadás megelőzésére.
 3. Gyulladásos bélbetegségek: Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa esetén a gyulladás miatt sérült vagy beteg szövetek eltávolításához laparoszkópos vastagbélműtététre lehet szükség.
 4. Bélelzáródás: Ha a vastag- vagy vékonybél elzáródása következik be, ami akadályozza az élelmiszer és a folyadékok áthaladását, sürgős műtétre lehet szükség a blokád megszüntetésére. A laparoszkópos eljárás alkalmazása enyhítheti a posztoperatív fájdalmat és gyorsabb rehabilitációt eredményezhet.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan történik a laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) a Déli Klinikán?

A minimálisan invazív laparoszkópos bélműtéteket (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) klinikánkon legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük (ami azt jelenti, hogy a teljes műtéti időtartam alatt szigorúan ellenőrzött, folyamatos megfigyelés mellett a beteg érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, így a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszere nem tudja feldolgozni) Mindezek miatt a laparoszkópos bélműtéteket (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) jelentősebb stressz vagy fájdalom nélkül tudjuk elvégezni.

A bőrön kicsi (kb. 1 cm-es) bemetszést ejtünk és egy speciális tű (a Veres tű) segítségével széndioxid gázzal felfújjuk a hasüreget (a széndioxid gázt speciális pumpával (az úgynevezett insufflátorral) pontosan adagoljuk azért, hogy biztosítsuk a műtéthez a megfelelő paramétereket. Ezt követően vékony munkacsatornákon (úgynevezett trokárok) keresztül ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és speciális laparoszkópos eszközöket vezetünk a műtéti területre amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a laparoszkópos bélműtéteket (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) el tudjuk végezni. Amennyiben a laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) első lépéseként végzett hasi áttekintés további beavatkozást, kezelést vagy vizsgálatot tesz szükségessé, akkor további vékony csöveket tudunk bejuttatni a műtéti területre (csipesz, fogó, olló, kanül, lézer stb), amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat, mintavételt stb.

A kicsi bőrmetszések miatt nemcsak lényegesen kedvezőbb esztétikai eredmény várható, hanem:

 • minimalizálható a sebgyógyulással kapcsolatos szövődmények száma, csökkenthető a potenciális sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség és a műtét utáni összenövések vagy hegsérv kialakulási esélye
 • a potenciális kórokozók számára a lényegesen kisebb behatolási kapu miatt minimalizálható a sebfertőzés esélye
 • csökkenthető a műtéti utóvérzés előfordulása
 • valamint a műtéttel kapcsolatos fájdalom és így a fájdalomcsillapítók szükségessége is
 • amely összességében gyorsabb és kíméletesebb műtét utáni felépülést, regenerációt, azaz rövidebb kórházi bent fekvést és gyógyulási időt eredményez (a műtétet követő lábadozási idő kb. a harmadára csökkenthető).

 

Ráadásul a laparoszkópos műtétekhez szükséges műtéti előkészítés, felkészülés is lényegesen rövidebb és kíméletesebb.

Fontos azonban tudni, hogy klinikánkon minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Laparoszkópos műtét elvégzése bizonyos körülmények között - például előző hasi műtét vagy egyéb egészségügyi problémák) miatt -  nem lehetséges. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) elvégzésének az előnyei:

A laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) számos előnnyel jár a hagyományos nyitott műtéthez képest:

 1. Kisebb metszések: A laparoszkópos eljárás során csak néhány kis metszést ejtenek a bőrön. Ezek a metszések általában körülbelül 1-2 cm hosszúak, míg a hagyományos nyitott műtét esetén jelentősen hosszabb metszést igényel.
 2. Kisebb fájdalom: A kisebb metszések és a minimálisan invazív technika miatt a laparoszkópos műtét általában kevesebb fájdalmat okoz, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez csökkenti az utókezelésben szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét és segít a gyorsabb gyógyulásban.
 3. Kevesebb sebgyógyulási szövődmény: kevesebb sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség, műtét utáni összenövés vagy hegsérv
 4. Kevesebb sebfertőzés: a lényegesen kisebb metszések miatt kisebb a behatolási kapu a potenciális kórokozók számára
 5. Gyorsabb gyógyulás és kevesebb kórházi tartózkodás: A laparoszkópos eljárás után általában gyorsabb a felépülés és kevesebb időt kell a kórházban tölteni, mint a hagyományos műtét esetén. A betegek általában hamarabb visszatérhetnek a normális napi tevékenységeikhez és munkájukhoz (a műtétet követő lábadozási idő kb. a harmadára csökkenthető).
 6. Kisebb hegek - esztétikusabb gyógyulás: A kis metszések miatt a laparoszkópos műtét általában kisebb hegeket eredményez, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez esztétikailag előnyös lehet, mivel a hegek kevésbé feltűnőek és könnyebben rejtőznek a ruházat alatt.
 7. Kisebb vérveszteség és alacsonyabb komplikációs arány: A laparoszkópos eljárás során általában kevesebb vérveszteség és kevesebb műtéti utóvérzés tapasztalható és a komplikációs arány is alacsonyabb lehet, mint a hagyományos műtét esetén.
 8. Rövidebb és kíméletesebb műtéti előkészítés és felkészülés
Fontos azonban tudni, hogy klinikánkon minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Laparoszkópos bélműtét elvégzése bizonyos körülmények között - például előző hasi műtét vagy egyéb egészségügyi problémák) miatt -  nem lehetséges. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra.

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) potenciális szövődményei

Még a leggondosabb és legszakszerűbb ellátás esetén is potenciálisan előfordulhatnak előre nem látható, nem várt események, szövődmények minden műtét, sebészeti beavatkozás esetén, így a laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) során is, és/vagy a műtétet követően is.

Mindezek miatt klinikánkon a műtétet végző szakorvosi-team (a sebész és az aneszteziológus szakorvos, a szakápoló, a műtős szakasszisztens, az aneszteziológiai szakasszisztens) a beavatkozást megelőzően személyre szabott és részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást ad a laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) illetve az Ön esetében alkalmazott műtéti érzéstelenítés kapcsán  esetlegesen előforduló szövődményekről. Mindezek mellett természetesen lehetőséget biztosítunk arra is, hogy részletesen meg tudja beszélni a műtétet végző szakembereinkkel a laparoszkópos bélműtéttel (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) kapcsolatban felmerülő aggodalmait, kérdéseit.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) műtétjét választani?

Mert speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakorvosaink ultramodern laparoszkópos operációs technológiánk és rendszereink segítségével:

 • lényegesen pontosabb diagnosztikát alkalmaznak hiszen a a műtéti területről a full HD laparoszkópos kamera által biztosított sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak
 • minimálisan invazív, mikrosebészeti technikákkal, a műtéti területen minimális károsodást okozva, kíméletes módszerekkel végzik el a laparoszkópos műtéteket
 • mert biztonságos, a szövődmények (sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, varratelégtelenség, műtét utáni összenövések, hegsérv stb) aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert lényegesen kevesebb utóvérzéssel, vérveszteséggel, fájdalommal és műtéti stresszel jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható a betegek életminősége
 • mert nagy bemetszések, jelentősebb műtéti hegek nélkül kedvezőbb esztétikai eredmény várható


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRAHogyan lehet elősegíteni a laparoszkópos bélműtét (laparoszkópos hemicolectomia, laparoszkópos colostomia, laparoszkópos resectio) utáni felépülést?

 • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
 • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
 • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
 • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról