A végbélpolip a vastagbél utolsó szakaszában, a végbélben kialakuló nyálkahártya “kinövés, amely különböző számban és méretben alakul ki és lehet laposabb, szélesebb vagy lehet nyeles, kocsányon lógó formájú is.

⚠️ AJÁNDÉK STANDARD SZŰRŐVIZSGÁLAT VÉGBÉLPOLIP MŰTÉT MELLÉ A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Most ajándék STANDARD szűrővizsgálatot adunk Ön vagy szerettei számára az Ultramodern Sebészeti Központunkban szeptember 15-ig történő végbélpolip műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

TOVÁBB A SZŰRŐVIZSGÁLATAINKHOZA végbélpolip kialakulása, okai, előfordulási gyakorisága 

A végbélpolip a vastagbél utolsó szakaszában, a végbélben kialakuló nyálkahártya “kinövés, amely különböző számban és méretben alakul ki és lehet laposabb, szélesebb vagy lehet nyeles, kocsányon lógó formájú is.

Végbélpolip leggyakrabban öröklött, azaz kialakulásában a genetikai hajlam játsza az elsőrendű szerepet, de kialakulhat daganatos betegség, gyulladás, fertőzés, irritáció, sérülés vagy egyéb betegség következtében is. A végbélpolip kialakulását elősegítheti az egészségtelen, rostban szegény és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás és a dohányzás is.

A végbélpolipot legtöbbször más okból elvégzett vizsgálat során diagnosztizálják, 30 éves kor fölött az emberek több, mint egyharmadát érinti és az életkorral növekszik az előfordulási gyakorisága. A legtöbb esetben a végbélpolipok jóindulatú elváltozások, nem jelentenek különösebb veszélyt, azonban az is előfordulhat, hogy rosszindulatú daganatos elváltozássá alakul át a végbélpolip, vagy a végbélrák végbélpolip formájában jelenik meg.

A végbélpolip tünetei

A végbélpolip az esetek jelentős részében sokáig egyáltalán nem, vagy csak minimális tüneteket okoz és így csak más ok miatt elvégzett végbéltükrözés (rektoszkópia) kapcsán kerül diagnosztizálásra.

A végbélpolip tünetei hasonlóak az aranyeres tünetekhez, előfordulhat:

 • Véres széklet és/vagy pecsételő vérzés
 • Végbéltájéki viszketés
 • Váladékozás
 • Nyálkás széklet
 • Végbél előesés (prolapsus)
 • Idegentest érzés a végbél körül
 • Fájdalom székletürítéskor
 • Nehéz székletürítés
 • Végbél körüli fájdalom

A végbélpolipok igazi veszélye azonban nem a tünetek okozta kellemetlenségből adódik, hanem abból, hogy a végbélpolipok egy része rosszindulatú daganattá alakulhat át, így a végbélpolip talaján végbélrák (rectum carcinoma) alakulhat ki.A végbélpolip kivizsgálása, végbélpolip diagnosztika

A végbélpolippal kapcsolatos panaszok esetén sok páciens azért nem fordul orvoshoz, vagy halogatja a kivizsgálást mert szégenli a panaszait és szorongással, félelemmel tölti el, hogy mi fog történni az orvosi vizsgálat során. Legtöbbször azonban nem is a fájdalomtól való félelem, hanem a szégyenérzet, a meztelenség és kiszolgáltatottság érzés miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek.

A Déli Klinika sebész, proktológus vagy gasztroenterológus szakorvosai a legteljesebb diszkrécióval, intim exkluzív körülmények között tapintatosan és kimagasló szakértelemmel végzik el a végbélpolip illetve egyéb végbél betegségek korszerű kivizsgálását.

A végbélpolip kivizsgálása kapcsán fontos, hogy a sebész, proktológus szakorvost őszintén részletesen és pontosan tájékoztassuk a panaszainkról, a székelési szokásainkról, problémáinkról, a korábbi betegségeinkről, vizsgálati eredményeinkről. A súlyosabb problémák kizárása érdekében azt is fontos tisztázni, hogy előfordult-e már a családunkban rosszindulatú daganatos megbetegedés.

Ezt követően a végbélvizsgálat során a sebész, proktológus szakorvos megnézi, megvizsgálja, megtapogatja a fájdalmas területet a végbél külső részén. A végbél alsó 4-5 cm-es szakaszának a vizsgálatához a proktológus szakorvos egy tölcsérhez hasonló fém vagy műanyag eszközt, anoszkópot használ (anoszkópia, anoszkópiás vizsgálat). Az anoszkópos vizsgálat fájdalommal nem jár, mindössze néhány percig tart és a pontos diagnózishoz mindenképpen szükséges elvégezni, mással nem helyettesíthető.

Amennyiben a bél magasabban fekvő szakaszainak áttekintését is szükségesnek tartja a proktológus akkor végbéltükrözést (rektoszkópiás vizsgálatot) is végez, amelynek a célja a végbélpoliphoz hasonló tüneteket okozó betegségek (aranyér, végbélrák, végbél repedés, végbél sipoly) kizárása. A rektoszkópia során a proktológus szakorvos egy cső alakú száloptikás eszközt vezet a páciens végbelébe, amelynek a végén videokamera található. A végbéltükrözés során a proktológus a végbél teljes alsó szakaszát áttekinti 14-20 cm magasságig és amennyiben úgy ítéli meg, hogy szövettani mintavételre is szükség van a pontos diagnózishoz, akkor azt is elvégzi. A rektoszkópiás vizsgálatot követő székelés során előfordulhat enyhe vérzés, különösen vérző aranyér vagy végbélrepedés esetén, ami normálisnak tekinthető. Amennyiben azonban a vérzés súlyosbodik, vagy hosszabb ideig fennáll, fontos a proktológus szakorvos tájékoztatása.

Célszerű a végbélpolipra jellemző tünetek megjelenése esetén minél előbb sebész, proktológus szakorvoshoz fordulni a gyorsabb gyógyulásunk és a későbbi szövődmények, valamint az esetlegesen a végbélpolip talaján kialakuló végbélrák megelőzése miatt!

Fontos tudni, hogy a proktológiai vizsgálat nem igényel semmilyen speciális előkészületet, így a vizsgálat előtt nem szükséges diéta, hashajtás vagy beöntés. Ezekre kizárólag akkor lehet szükség, ha az orvos egyértelműen kéri.Mikor és miért szükséges a végbélpolip eltávolítást, végbélpolip műtétet elvégezni?

A végbélpolip eltávolításra, végbélpolip műtétre szükség lehet az alábbi esetekben:

 1. Megelőzés céljából: A végbélpolipok általában jóindulatú elváltozások, azonban bizonyos típusú polipokban idővel rákos sejtburjánzás, végbélrák alakulhat ki. Így a végbélpolipok eltávolításával megelőzhető, csökkenthető a vastagbélrák, rectum tumor kialakulásának a kockázata.
 2. A végbélpolip(ok) szövettani vizsgálata miatt: A végbélpolip szövettani vizsgálat segít kizárni vagy megerősíteni a vastagbélrák kialakulását.
 3. Tünetek enyhítése miatt: Bizonyos esetekben a végbél polipok jelentős tüneteket okozhatnak, amelyeknek a megszüntetése, enyhítése miatt célszerű a végbélpolip(ok) sebészi eltávolítása. es székletet vagy végbélvérzést. Az orvosok ilyen esetekben is javasolhatják a polipok eltávolítását a tünetek enyhítése érdekében.

Fontos tudni, hogy a végbél polip(ok) sebészeti eltávolítása általában kis kockázatú, minimálisan invazív műtét. A proktológus szakorvos az egyéni jellemzők és a kórelőzmény alapján mérlegeli a műtéti eltávolítás szükségességét.

Minden esetben fontos a sebész, proktológusz szakorvos utasításainak a pontos követése és rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel a vastagbélrák korai felismerése és eltávolítása érdekében!


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Végbélpolip műtét

A Déli Klinikán elvégzett végbélpolip műtét előtt magánkórházunk sebész, proktológus szakorvosa az előzetes proktológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális, anoszkópos és rektoszkópiás vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegségeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a végbélpolip műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát

 • Ultramodern sebészeti központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a végbélpolip súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, a sebész, proktológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A végbélpolip műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk sebész és aneszteziológus szakorvosai a végbélpolip súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika végbélpolip műtétjét választani?

Mert a speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező sebész, proktológus szakorvosaink által elvégzett végbélpolip műtéttel lehetővé válik:

 • a végbélpolip minimálisan invazív sebészeti technikával történő eltávolítása, a műtéti területen minimális károsodást okozva
 • a végbélpolip talaján potenciálisan kialakuló végbélrák megelőzése, vagy a korszerű sebészeti eltávolítása
 • rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel a betegek végbélpolippal kapcsolatos panaszainak a megszüntetrése és így életminőségüknek a javítása


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA⚠️ AJÁNDÉK STANDARD SZŰRŐVIZSGÁLAT VÉGBÉLPOLIP MŰTÉT MELLÉ A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Most ajándék STANDARD szűrővizsgálatot adunk Ön vagy szerettei számára az Ultramodern Sebészeti Központunkban szeptember 15-ig történő végbélpolip műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

TOVÁBB A SZŰRŐVIZSGÁLATAINKHOZ

Árak

Proktológia

alap proktológiai szakorvosi vizsgálat (rectalis digitális vizsgálat, anoscopia)

43 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Proktológia

proktológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

Végbél polyp eltávolítás

290 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.Hogyan lehet elősegíteni a végbélpolip műtét utáni felépülést?

   • Fontos, hogy pontosan kövesse a proktológus szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
   • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
   • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
   • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
   • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

   Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a végbélpolip műtét utáni felépülésre vonatkozóan!

   IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

   Tudjon meg többet a Déli Klinikáról