A végbélsipoly (fistula ani) kialakulása esetén a végbél belső ürege és a külvilág között kialakul egy járat, azaz kóros összeköttetés és így ezen keresztül a végbélben lévő tartalom kiürülhet a bőrre, a külvilág felé.

⚠️ AJÁNDÉK STANDARD SZŰRŐVIZSGÁLAT VÉGBÉLSIPOLY MŰTÉT MELLÉ A CMC DÉLI KLINIKÁN ⚠️

❗️ Most ajándék STANDARD szűrővizsgálatot adunk Ön vagy szerettei számára az Ultramodern Sebészeti Központunkban szeptember 15-ig történő végbélsipoly műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

TOVÁBB A SZŰRŐVIZSGÁLATAINKHOZA végbélsipoly (fistula ani) kialakulása, okai, előfordulási gyakorisága 

A végbélben lévő izomrétegek között sok apró, nyálkát termelő mirigy található. Ha ezek a nyáktermelő mirigyek begyulladnak, vagy a végbélbe kivezető nyílásuk lezárul, akkor a mirigyekben termelődő váladék nem tud bejutni a végbél üregébe és így pangás és gennyes fertőzés, tályog (gennyel telt üreg) alakul ki. Ez a gennyel teli tasak ahogy egyre nagyobb lesz utat tör magának a bőr irányába a külvilág felé és így a végbélnyílás mellett lázzal és erő fájdalommal járó végbél körüli tályog (periproctalis tályog) alakul ki, amely vagy magától, vagy sebészi beavatkozás hatására megnyílik és később lassan begyógyul. A végbél körüli gennyes fertőzés, tályog gyógyulását követően a tályog helyén az esetek jelentős részében kialakul egy járat (kis alagút) a bél belső felszíne és a külvilág között, azaz végbélsipoly (fistula ani) keletkezik, marad vissza.

Végbélsipoly (fistula ani) ezen kívül kialakulhat:

 • olyan krónikus betegségek esetén is, amelyek mélyre terjedő, roncsoló gyulladást okoznak (pl. autoimmun betegségek, Crohn betegség, divertikulitisz)
 • sérülés, vagy idegen test által okozott lyukadás
 • szexuális úton terjedő betegségek (STD)
 • daganatos betegség hatására
 • vagy műtéti beavatkozás szövődményeként.

Az esetek egy részében előfordul, hogy a végbél körüli tályogot nem is lehet észrevenni és a végbélsipoly visszatérő krónikus gyulladás, bűzös, gennyes “pattanás” formájában jelenik meg a végbél körül.

Gyakrabban fordul elő végbélsipoly (fistula ani):

 • elhízás, túlsúly esetén - a nehezebb tisztálkodás, a zsírosabb, fűszeresebb ételek által kiváltott fokozott váladéktermelés, mirigy működés, hígabb széklet stb. miatt
 • nem megfelelő tisztálkodás, rosszabb higiéniai viszonyok mellett elhanyagoltabb páciensek esetébenA végbélsipoly tünetei

A végbélsipoly (fistula ani) tünetei változatosak lehetnek: leggyakoribb a végbél körüli viszketéssel, diszkomfortérzéssel és/vagy fájdalommal, gyulladással, váladékozással járó panaszok jelentkezése. De előfordulhat véres széklet, gennyes, véres, kellemetlen szagú váladékozás is a végbélnyílás körül. A végbél körüli gennyes gyulladás, tályogok megjelenése esetén fáradékonyság, láz, hidegrázás jelentkezhet.A végbélsipoly kivizsgálása, végbélsipoly diagnosztika

A végbélsipollyal kapcsolatos panaszok esetén sok páciens azért nem fordul orvoshoz, vagy halogatja a kivizsgálást mert szégenli a panaszait és szorongással, félelemmel tölti el, hogy mi fog történni az orvosi vizsgálat során. Legtöbbször azonban nem is a fájdalomtól való félelem, hanem a szégyenérzet, a meztelenség és kiszolgáltatottság érzés miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek.

A Déli Klinika sebész, proktológus szakorvosai a legteljesebb diszkrécióval, intim exkluzív körülmények között tapintatosan és kimagasló szakértelemmel végzik el a végbélsipoly (fistula ani) illetve egyéb végbél betegségek korszerű kivizsgálását.

A végbélsipoly (fistula ani) kivizsgálása kapcsán fontos, hogy a sebész, proktológus szakorvost őszintén részletesen és pontosan tájékoztassuk a panaszainkról, a székelési szokásainkról, problémáinkról, a korábbi betegségeinkről, vizsgálati eredményeinkről. A súlyosabb problémák kizárása érdekében azt is fontos tisztázni, hogy előfordult-e már a családunkban rosszindulatú daganatos megbetegedés.

Ezt követően a végbélvizsgálat során a sebész, proktológus szakorvos megnézi, megvizsgálja, megtapogatja a végbélnyílás körüli területet.

A bőr felszínének a közelében futó, jól látható végbélsipolyok esetében a sebész, proktológus szakorvos egy vékony fém szondát vezet be a sipolyjáratba, hogy felmérje a végbélsipoly paramétereit (milyen mély, hova vezet stb).

A bőrfelületen nem látható végbélsipoly (fistula ani) esetében a végbél alsó 4-5 cm-es szakaszának az alapos vizsgálatához a proktológus szakorvos egy tölcsérhez hasonló fém vagy műanyag eszközt, anoszkópot használ (anoszkópia, anoszkópiás vizsgálat). Az anoszkópos vizsgálat fájdalommal nem jár, mindössze néhány percig tart és a pontos diagnózishoz mindenképpen szükséges elvégezni, mással nem helyettesíthető.

A végbélsipoly (fistula ani) kivizsgálása kapcsán szükség lehet:

 • végbél, rectalis ultrahang
 • kismedencei MR vizsgálat elvégzésére is.
 • Amennyiben a

Amennyiben a végbélsipoly (fistula ani) egyéb betegségekkel (pl. Crohn betegség, daganatos betegség stb) összefüggésben alakul ki, akkor szükség lehet endoszkópos (rektoszkópia, kolonoszkópia), laboratóriumi illetve egyéb vizsgálatok elvégzésére is.

Ha a bél magasabban fekvő szakaszainak áttekintését is szükségesnek tartja a proktológus akkor végbéltükrözést (rektoszkópiás vizsgálatot) is végez, amelynek a célja a végsipolyhoz hasonló tüneteket okozó betegségek (aranyér, végbélrák, végbél repedés) kizárása. A rektoszkópia során a proktológus szakorvos egy cső alakú száloptikás eszközt vezet a páciens végbelébe, amelynek a végén videokamera található. A végbéltükrözés során a proktológus a végbél teljes alsó szakaszát áttekinti 14-20 cm magasságig és amennyiben úgy ítéli meg, hogy szövettani mintavételre is szükség van a pontos diagnózishoz, akkor azt is elvégzi. A rektoszkópiás vizsgálatot követő székelés során előfordulhat enyhe vérzés, különösen vérző aranyér vagy végbélrepedés esetén, ami normálisnak tekinthető. Amennyiben azonban a vérzés súlyosbodik, vagy hosszabb ideig fennáll, fontos a proktológus szakorvos tájékoztatása.

Célszerű a végbélsipolyra jellemző tünetek megjelenése esetén minél előbb sebész, proktológus szakorvoshoz fordulni a gyorsabb gyógyulásunk és a későbbi szövődmények megelőzése miatt!

Fontos tudni, hogy a proktológiai vizsgálat nem igényel semmilyen speciális előkészületet, így a vizsgálat előtt nem szükséges diéta, hashajtás vagy beöntés. Ezekre kizárólag akkor lehet szükség, ha az orvos egyértelműen kéri.Mikor és miért szükséges a végbélsipoly műtétet elvégezni?

A végbélsipoly (fistula ani) kezelésére az esetek döntő többségében műtétre van szükség, hiszen a végbélsipolyok spontán záródására csekély esély van.

A végbélsipoly műtét célja a végbél záróizom sérülés elkerülése/minimalizálása mellett a végbélsipoly megszüntetése, teljes eltávolítása, valamint a kiújulásának a megelőzése.

A végbélsipolyokat a végbél záróizomhoz viszonyított helyzetük alapján lehet elkülöníteni, a műtéti eltávolításukat ehhez szükéges igazítani. Mivel a végbélsipolyok jelentős része a végbél záróizmon keresztül fut, így egyszerű kiirtás esetén a végbél záróizma is sérülhet, amely akár végleges széklettartási zavarokhoz vezethet.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Végbélsipoly műtéti lehetőségek a Déli Klinika Ultramodern Sebészeti Központjában

A Déli Klinikán elvégzett végbélsipoly műtét előtt magánkórházunk sebész, proktológus szakorvosa az előzetes proktológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális, anoszkópos és rektoszkópiás vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegségeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a végbélsipoly műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát

 • Ultramodern sebészeti központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a végbélsipoly súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, a sebész, proktológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A végbélsipoly (fistula ani) műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk sebész és aneszteziológus szakorvosai az aranyér súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Végbélsipoly kezelés Seton drain alkalmazásával (Seton drainage műtét)

Seton drainaget akkor alkalmazunk, ha a végbélsipoly (fistula ani) járat a záróizomhoz való közelsége, azon keresztüli közlekedése miatt egy műtéttel, egy ülésben nem írható ki, illetve elágazó járatrendszerek miatt először az szükséges, hogy a sipoly széli járatai elzáródjanak és egy fő sipoly alakuljon ki, melyet második lépésben/műtéttel már teljesen ki tudunk irtani.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA⚠️ AJÁNDÉK STANDARD SZŰRŐVIZSGÁLAT VÉGBÉLSIPOLY MŰTÉT MELLÉ A CMC DÉLI KLINIKÁN ⚠️

❗️ Most ajándék STANDARD szűrővizsgálatot adunk Ön vagy szerettei számára az Ultramodern Sebészeti Központunkban szeptember 15-ig történő végbélsipoly műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

TOVÁBB A SZŰRŐVIZSGÁLATAINKHOZ

Árak

Végbélsipoly kiirtás (Fistula ani exstirpatio) műtét

320 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Proktológia

alap proktológiai szakorvosi vizsgálat (rectalis digitális vizsgálat, anoscopia)

43 000 Ft

Proktológia

proktológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Végbélsipoly kiirtás műtét (Exstirpatio fistulae ani)

A végbélsipoly kiirtására egyrészt akkor van lehetőség, ha előtte úgynevezett seton drain-t (vékony gumicsövet) helyezünk be, melynek megfelelően pontosan le tudjuk választani a sipoly járatot a végbél záróizom rostjairól. Vagy abban az esetben, ha a sipolyjáratot az előzetes vizsgálat során a záróizomtól függetlennek látjuk.

A műtétet követően a behelyezett seton drain (vékony gumicsík) környezetében hegszövet képződés indul meg és így a sipoly elágazó-, illetve oldaljáratai záródnak, előkészítve ezzel a második lépcsőben elvégzendő sipoly járat kiirtást. Második lépésként a sipoly járat definitív kiirtása történik, amelynek a hatására a végbélsipoly és így a panaszok (ismételt tályogképződés, váladékozás, gyulladás) is megszüntethetőek.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Végbélsipoly kiirtás műtét Hippocrates szerinti csomózással (Exstirpatio fistulae ani sec. Hippocrates)

Hippocrates műtét során a sipolyjáratba fonalat vezetünk, melyet szorosra csomózunk, majd ezt követően hetente ambuláns keretek között ismételt csomózást végzünk, így a sipolyjáratra gyakorolt fokozatos erővel tudjuk a végbélsipolyt kiirtani, a végbél záróizom funkciójának megkímélésével.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan történik a lézeres végbélsipoly műtét a Déli Klinikán?

Klinikánk ultramodern sebészeti központjában lehetőség van a legmodernebb, minimálisan invazív műtéti megoldásokra is és így a végbélsipolyok (fistula ani) lézersebészeti eltávolítására is.

A precízen a műtéti területre célzott, tökéletesen irányítható magas intenzitású lézer energia a sejtekbe hatolva gyors felmelegítéssel a sejtek víztartalmát gőzzé alakítva fejti ki sebészeti hatását, így praktikusan vízgőzként elpárologtatja a kóros sejteket, szöveteket, ugyanakkor a környező szöveteket megkíméli. A lézeres végbélsipoly műtét során a végbélsipoly járatába egy speciális lézerszál kerül bevezetésre, amely a körkörösen leadott energia következtében praktikusan összeragasztja, elzárja a sipolyjárat falát, amelynek a hatására a sipolyjárat felszívódik, a váladékozás és az egyéb panaszok megszűnnek.

A lézeres végbélsipoly műtét esetében a precízen irányított lézerfény hatására a kisebb átmérőjű erek elzáródnak és mivel a vágás nem mechanikai erő hatására következik be, így a műtétet követően:

 • minimális vérzés (a kisebb műtétek esetében akár teljes vérmentesség)
 • minimális seb és hegszövet képződés, így gyorsabb regeneráció és sebgyógyulás
 • minimális műtétet követő fájdalom alakul ki.

A Déli Klinikán a végbélsipoly (fistula ani) lézeres műtéti kezelése során nagy szakmai tapasztalattal rendelkező proktológus szakorvosaink:

 • szövetkímélő technológiával
 • érintésmentesen és így gyakorlatilag fertőzés nélkül (hiszen a műtétet a lézersugárral végzik és így eszköz nem érintkezik a műtéti területtel, azaz így nem történhet meg kórokozó átadása)
 • lényegesen kisebb műtéti megterheléssel
 • kevesebb műtét utáni fájdalommal
 • gyorsabb felépülést biztosítanak.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika innovatív lézeres végbélsipoly műtétjét választani?

 • mert hatékony és kíméletes, minimálisan invazív lézeres műtéti technológiával pontosan csak a nem kívánt szövetek kerülnek eltávolításra, míg a mélyebben fekvő szövetek épen maradnak
 • mert minimális műtéti érzéstelenítési igénnyel, minimális vérzéssel és fájdalommal jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval, műtét utáni felépüléssel jár
 • mert biztonságos, a szövődmények aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert nem terheli a szívet és vérkeringést és előnyös megoldás lehet a rendszeresen véralvadásgátló (vérhígító gyógyszeres) kezelésben részesülő betegeknek


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról