Az epehólyag egy kis zsákszerű szerv, mely a máj zsigeri felszínén a bordaív mögött helyezkedik el a has jobb oldalán. Az epehólyag feladata, hogy a máj által termelt epét tárolja, besűrítse. Az idegi- és endokrin stimulusok hatására az epehólyag összehúzódásával és a patkóbélen levő záróizom elernyedésével az epe az epevezetéken keresztül a patkóbélbe kerül, ott a zsírok- és olajok emésztésében játszik szerepet.

⚠️ KEDVEZMÉNYES EPEKŐ MŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő epekő műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞Az epekő kialakulása, okai

Az epehólyag gyulladása, vagyis a cholecystitis, az epehólyag falának gyulladásos reakciója, amely gyakran az epekő okozta elzáródás miatt alakul ki. Az epehólyag feladata az epe tárolása és a bélrendszerbe való folyamatos ürítése, amikor az emésztésre van szükség. Az epekő okozta elzáródás miatt azonban az epe nem tud megfelelően kiürülni az epehólyagból, ami könnyen gyulladást okozhat.

Az epehólyag gyulladásának okai közé tartozik az epekőbetegség, a bakteriális fertőzés, a túlzott alkoholfogyasztás és az életmód tényezők, mint például a túlsúly, az inaktivitás és a dohányzás.

Az epehólyag gyulladásának tünetei közé tartozik az éles, intenzív fájdalom a jobb oldali hasfélben, hányinger, hányás, láz, hidegrázás és sárgaság. Az epehólyag gyulladásának súlyos eseteiben a beteg állapota súlyosbodhat, és akár életveszélyes is lehet.

Az epehólyag gyulladásának kivizsgálása általában magában foglalja a fizikai vizsgálatot, a vér- és vizeletvizsgálatot, az ultrahangvizsgálatot és a hasi CT-vizsgálatot. Az orvos a vizsgálatok eredményeitől függően határozza meg az optimális kezelési tervet. Az epehólyag gyulladásának kezelése magában foglalhatja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, a kórházi kezelést és az epehólyag műtéti eltávolítását is.

Az epehólyag gyulladása egy súlyos állapot, amely súlyos szövődményeket okozhat, ha nem kezelik megfelelően. Ha valaki az említett tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon.

Az epekő tünetei, epeköves panaszok, epegörcs

Az epekő az epehólyagban vagy az epevezetékekben kialakuló kemény kőzet, amely kellemetlen tüneteket okozhat. Az epekő tünetei közé tartozik az émelygés, a hányinger, a hasi fájdalom, a hányás és a sárgaság. Az epeköves panaszok jellemzően az étkezést követően jelentkeznek, különösen, ha az étel zsíros vagy nehéz.

Az epegörcs az egyik leggyakoribb epekő tünet, amely akkor jelentkezik, amikor az epekő elzárja az epevezetéket. Az epegörcs tünetei közé tartozik az intenzív hasi fájdalom, amely a jobb bordaív alatt vagy a has felső részén lokalizálódik. Az epegörcs fájdalmas lehet, és akár órákig is eltarthat.

Ha valaki epeköves tüneteket tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az orvosok általában diagnosztikai vizsgálatokat végeznek, például ultrahangot vagy CT-vizsgálatot, hogy megerősítsék az epekövesség diagnózisát. Az epekövességet általában az életmód megváltoztatásával, például az egészséges étrend és testmozgás bevezetésével kezelik. Az epekövesség súlyosabb esetekben műtéti beavatkozást igényelhet.

Előfordulási gyakorisága

Ez az állapot viszonylag gyakori, és általában az idősebb korosztályt érinti, bár előfordulhat fiatalabb embereknél is. Az epekövesség leggyakoribb oka a túlzott zsíros ételek fogyasztása és az elhízás, de bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség is növelhetik a kockázatát. Az epekövesség tünetei közé tartozik az émelygés, a hányinger, a hasi fájdalom, és az epehólyag területén tapasztalható kellemetlen érzés.Az epekő kivizsgálása, epekő diagnosztika 

Az epekő diagnosztizálásának számos módja van:

 1. Ultrahangvizsgálat: Ez a leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer az epekő kimutatására. Az ultrahang segítségével az orvos megnézi az epehólyagot, az epevezetékeket és az epeköveket.

 2. CT-vizsgálat: A CT-vizsgálat használatakor röntgensugarakat használnak a test belsejének megjelenítésére. Ez lehetővé teszi az orvos számára az epekő kimutatását, még akkor is, ha az ultrahang nem találta meg.

 3. MRI-vizsgálat: Az MRI-vizsgálat hasonlóan működik, mint a CT-vizsgálat, de az MRI vizsgálatnál nem használnak röntgensugarakat. Az MRI segítségével az orvos képeket készít az epehólyagról és az epevezetékekről, így az epekövek kimutathatóak.

 4. Endoszkópos retrográd cholangiopancreatográfiás (ERCP) vizsgálat: Ez egy invazív vizsgálat, amely során egy endoszkópot használnak az epevezetékek vizsgálatára. Az ERCP lehetővé teszi az orvos számára, hogy közvetlenül vizsgálja az epehólyagot és az epeköveket.

Az epekő diagnosztizálásának módját az orvos határozza meg a beteg tünetei, az általános egészségi állapota és más tényezők alapján. Az időben történő diagnózis fontos, mivel az epekő súlyosabb problémákat okozhat, ha nem kezelik időben.Mikor és miért szükséges a laparoszkópos epehólyag eltávolítást (cholecystectomia) / epekő műtétet elvégezni?

Az epehólyag laparoszkópos (hastükrözéses) eltávolítására (laparoszkópos cholecystectomia) az epehólyag falban kialakult gyulladás miatt van szükség, melyet leggyakrabban az epehólyagban levő kő/kövek okoz. Az epekövek általában akkor okoznak panaszokat, ha elakadnak az epevezetékben, blokkolva a normális epeáramlást. Ennek eredményeként az epehólyagban és a környező szövetekben gyulladás alakulhat ki, ami intenzív fájdalommal, súlyos kellemetlenséggel és egyéb tünetekkel járhat.

Az epehólyag gyulladás típusos esetben jobb bordaív alatti fájdalmat okoz, mely a lapockákba sugárzik, illetve hőemelkedés, láz alakulhat ki. Az epehólyag gyulladás következtében az epehólyag fala áteresztővé válhat, mely hashártyagyulladást, májtályogot , vagy egyéb súlyos szövődményeket is okozhat. Így az epehólyag műtétet legoptimálisabb a gyulladás kezdete óta eltelt 48-72 órán belül elvégezni.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan történik a laparoszkópos epehólyag/epekő műtét (laparoszkópos cholechystectomia műtét) a Déli Klinikán?

A minimálisan invazív laparoszkópos epehólyag/epekő műtéteket klinikánkon legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük (ami azt jelenti, hogy a teljes műtéti időtartam alatt szigorúan ellenőrzött, folyamatos megfigyelés mellett a beteg érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, így a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszere nem tudja feldolgozni) Mindezek miatt a laparoszkópos epehólyag/epekő műtét (laparoszkópos cholechystectomia) műtétet jelentősebb stressz vagy fájdalom nélkül tudjuk elvégezni.

 

A bőrön kicsi (kb. 1 cm-es) bemetszést ejtünk és egy speciális tű (a Veres tű) segítségével széndioxid gázzal felfújjuk a hasüreget (a széndioxid gázt speciális pumpával (az úgynevezett insufflátorral) pontosan adagoljuk azért, hogy biztosítsuk a műtéthez a megfelelő paramétereket. Ezt követően vékony munkacsatornákon (úgynevezett trokárok) keresztül ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és speciális laparoszkópos eszközöket vezetünk a műtéti területre amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a laparoszkópos epehólyag/epekő műtétet el tudjuk végezni. Amennyiben a laparoszkópos epehólyag/epekő műtét (hastükrözés) első lépéseként végzett hasi áttekintés további beavatkozást, kezelést vagy vizsgálatot tesz szükségessé, akkor további vékony csöveket tudunk bejuttatni a műtéti területre (csipesz, fogó, olló, kanül, lézer stb), amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat, mintavételt stb.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

⚠️ KEDVEZMÉNYES EPEKŐ MŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő epekő műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞A laparoszkópos epehólyag/epekő műtét elvégzésének az előnyei:

A laparoszkópos epehólyag eltávolítás (cholecystectomia) számos előnnyel jár a hagyományos nyitott műtéthez képest:

 1. Kisebb metszések: A laparoszkópos eljárás során csak néhány kis metszést ejtenek a bőrön. Ezek a metszések általában körülbelül 1-2 cm hosszúak, míg a hagyományos nyitott műtét esetén jelentősen hosszabb metszést igényel.
 2. Kisebb fájdalom: A kisebb metszések és a minimálisan invazív technika miatt a laparoszkópos műtét általában kevesebb fájdalmat okoz, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez csökkenti az utókezelésben szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét és segít a gyorsabb gyógyulásban.
 3. Kevesebb sebgyógyulási szövődmény: kevesebb sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség, műtét utáni összenövés vagy hegsérv
 4. Kevesebb sebfertőzés: a lényegesen kisebb metszések miatt kisebb a behatolási kapu a potenciális kórokozók számára
 5. Gyorsabb gyógyulás és kevesebb kórházi tartózkodás: A laparoszkópos eljárás után általában gyorsabb a felépülés és kevesebb időt kell a kórházban tölteni, mint a hagyományos műtét esetén. A betegek általában hamarabb visszatérhetnek a normális napi tevékenységeikhez és munkájukhoz (a műtétet követő lábadozási idő kb. a harmadára csökkenthető).
 6. Kisebb hegek - esztétikusabb gyógyulás: A kis metszések miatt a laparoszkópos műtét általában kisebb hegeket eredményez, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez esztétikailag előnyös lehet, mivel a hegek kevésbé feltűnőek és könnyebben rejtőznek a ruházat alatt.
 7. Kisebb vérveszteség és alacsonyabb komplikációs arány: A laparoszkópos eljárás során általában kevesebb vérveszteség és kevesebb műtéti utóvérzés tapasztalható és a komplikációs arány is alacsonyabb lehet, mint a hagyományos műtét esetén.
 8. Rövidebb és kíméletesebb műtéti előkészítés és felkészülés
Fontos azonban tudni, hogy klinikánkon minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Laparoszkópos epehólyag/epekő műtét elvégzése bizonyos körülmények között - például előző hasi műtét vagy egyéb egészségügyi problémák) miatt -  nem lehetséges. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra.

Árak

Laparoszkópos epehólyag eltávolítás

580 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Sebészet

alap sebészeti szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Sebészet

sebészeti kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a laparoszkópos epehólyag eltávolítás/epekő műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika laparoszkópos epehólyag/epekő műtétjét választani?

Mert speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakorvosaink ultramodern laparoszkópos operációs technológiánk és rendszereink segítségével:

 • lényegesen pontosabb diagnosztikát és műtéti megoldásokat alkalmaznak hiszen a a műtéti területről a full HD laparoszkópos kamera által biztosított sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak
 • minimálisan invazív, mikrosebészeti technikákkal, a műtéti területen minimális károsodást okozva, kíméletes módszerekkel végzik el a laparoszkópos műtéteket
 • mert biztonságos, a szövődmények (sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, varratelégtelenség, műtét utáni összenövések, hegsérv stb) aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert lényegesen kevesebb utóvérzéssel, vérveszteséggel, fájdalommal és műtéti stresszel jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható a betegek életminősége
 • mert nagy bemetszések, jelentősebb műtéti hegek nélkül kedvezőbb esztétikai eredmény várható


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA⚠️ KEDVEZMÉNYES EPEKŐ MŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő epekő műtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞Hogyan lehet elősegíteni a laparoszkópos epehólyag/epekő műtét (laparoszkópos cholechystectomia műtét) utáni felépülést? 

  • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
  • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
  • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
  • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
  • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

  Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.

  IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

  Tudjon meg többet a Déli Klinikáról