A laparoszkópos köldöksérv műtét hálóbeültetéssel (laparoszkópos reconstructio parietis abdominis) célja a köldöksérv stabilizálása, a sérvkizáródás és egyéb szövődmények megelőzése valamint a köldöksérv tüneteinek az enyhítése.

⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞Mikor és miért szükséges a hasfali rekonstrukció (rectus diastasis) műtétet elvégezni?

A laparoszkópos köldöksérv műtét hálóbeültetéssel (laparoszkópos reconstructio parietis abdominis) célja a köldöksérv stabilizálása, a sérvkizáródás és egyéb szövődmények megelőzése valamint a köldöksérv tüneteinek az enyhítése.

A köldöksérv (hernia umbilicalis) kialakulása esetén a hasi szervek vagy szövetek - leggyakrabban a belek - a hasfal veleszületett gyengesége, hiányossága, illetve a köldök születést követő nem megfelelő elzáródása vagy a hasfal elvékonyodása miatt kialakuló gyengesége miatt kitüremkednek. Köldöksérvre utalhat a köldök körüli nyomásérzékenység, tompa/szúró fájdalom vagy diszkomfort érzés, amely sokszor csak bizonyos mozdulatokra, vagy fizikai erőkifejtés hatására jelentkezik.

A köldöksérv (hernia umbilicalis) magától nem múlik el, kezelés nélkül tovább növekszik, az érintett hasi szervek működési zavarát eredményezheti, illetve súlyos, akár közvetlen életveszélyt jelentő sérvkizáródás kialakulásához is vezethet, amelyre láz, erős köldöktáji fájdalom és elszíneződés, hányás utalhat.

Így a köldöksérv (hernia umbilicalis) igazi veszélye a kizáródás lehetősége, amikor a sérvkapu gyűrűszerű szorítása miatt a sérvtartalom vérellátása megszűnik és így gyorsan kritikus állapotot eredményezhet - bélelhalás alakulhat ki, amely során baktériumok, toxinok és szabad gyökök szabadulnak fel helyi majd az egész szervezetet érintő fertőzést, véráramfertőzést, végül halált okozva.

A köldöksérv csak műtéti úton szüntethető meg, így az életminőség javítása a súlyosabb szövődmények megelőzése és a teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy a megfelelő kivizsgálást követően a köldöksérv műtét minél előbb elvégzésre kerüljön.

A sérvkapu zárására, a hasfali kötőszövetes vázrendszer megerősítésére különböző műtéti megoldások léteznek, amelyet egyénre szabottan határozunk meg. Igaz ez a megközelítés a műtét módjára (nyitott vagy laparoscopos műtét), a sérvháló méretére, típusára, vagy ritkább esetekben éppen annak elhagyására.

Kisebb köldöksérvek esetén a bőrköldök megtartásra kerül (Spitzy-műtét).

Nagyobb köldöksérvek esetén a biztonságos hasfali zárás érdekében a bőrköldök is eltávolításra kerül (Mayo-műtét).

A köldöksérv kiújulása vagy több, mint 3 cm átmérőjű köldöksérv műtét esetén szövetbarát, részben felszívódó, feszülésmentes sérvháló kerül a sérvkapura, így elkerülhető a varrat okozta feszülés.

A laparoszkópos köldöksérv műtét hálóbeültetéssel (laparoszkópos reconstructio parietis abdominis) során az operatőr apró nyílásokon keresztül a hasüregbe vezeti a kamerával felszerelt optikát, amelynek a segítségével monitorozni tudja a műtétet, majd a megfelelő laparoszkópos eszközökkel visszahelyezi a köldöksérv tartalmát a hasüregbe, a sérvkaput tisztázza, szűkíti, majd kétrétegű („dual mesh”) hálót helyez be a hasüreg felől, melyet a hasfalhoz belülről rögzít. A megfelelő méretű sérvháló rögzítésével a régió mindhárom sérvkapuja bezárásra kerül és így ezzel a technológiával megelőzhető a további sérvképződés.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A hálóbeültetéssel elvégzett köldöksérv műtét előnyei:

 1. Tartósabb eredmények: A hálóbeültetés során egy műanyag hálót helyeznek el a sérven, amely megerősíti a területet és megakadályozza a további kiemelkedést vagy kitüremkedést. Ez tartósabb eredményeket nyújt a hagyományos módszerekkel szemben.
 2. Alacsonyabb visszaesési arány: A hálóbeültetéssel elvégzett köldöksérv műtét általában alacsonyabb visszaesési arányt eredményez, vagyis kevesebb az esélye a sérv újbóli kialakulásának a műtét után. Ez hosszú távon kevesebb komplikációt és kevesebb újabb beavatkozást eredményezhet.
 3. Kevesebb fájdalom és komplikációk: A hálóbeültetés során kevesebb feszültség és nyomás nehezedik a sebészeti varratokra, ezáltal csökkentve a fájdalmat és a sebészeti komplikációk kockázatát.

Hogyan történik a laparoszkópos köldöksérv műtét, hasfali rekonstrukció (Reconstructio parietis abdominis laparoscopicam) a Déli Klinikán?

A minimálisan invazív laparoszkópos köldöksérv műtéteket klinikánkon legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük (ami azt jelenti, hogy a teljes műtéti időtartam alatt szigorúan ellenőrzött, folyamatos megfigyelés mellett a beteg érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, így a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszere nem tudja feldolgozni) Mindezek miatt a laparoszkópos köldöksérv műtétet, hasfali rekonstrukciót jelentősebb stressz vagy fájdalom nélkül tudjuk elvégezni.

 

A bőrön kicsi (kb. 1 cm-es) bemetszést ejtünk és egy speciális tű (a Veres tű) segítségével széndioxid gázzal felfújjuk a hasüreget (a széndioxid gázt speciális pumpával (az úgynevezett insufflátorral) pontosan adagoljuk azért, hogy biztosítsuk a műtéthez a megfelelő paramétereket. Ezt követően vékony munkacsatornákon (úgynevezett trokárok) keresztül ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és speciális laparoszkópos eszközöket vezetünk a műtéti területre amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a laparoszkópos epehólyag/epekő műtétet el tudjuk végezni. Amennyiben a laparoszkópos műtét (hastükrözés) első lépéseként végzett hasi áttekintés további beavatkozást, kezelést vagy vizsgálatot tesz szükségessé, akkor további vékony csöveket tudunk bejuttatni a műtéti területre (csipesz, fogó, olló, kanül, lézer stb), amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat, mintavételt stb.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A laparoszkópos köldöksérv műtét elvégzésének az előnyei:

A laparoszkópos köldöksérv műtét, hasfali rekonstrukció (Reconstructio parietis abdominis laparoscopicam) számos előnnyel jár a hagyományos nyitott műtéthez képest:

 1. Kisebb metszések: A laparoszkópos eljárás során csak néhány kis metszést ejtenek a bőrön. Ezek a metszések általában körülbelül 1-2 cm hosszúak, míg a hagyományos nyitott műtét esetén jelentősen hosszabb metszést igényel.
 2. Kisebb fájdalom: A kisebb metszések és a minimálisan invazív technika miatt a laparoszkópos műtét általában kevesebb fájdalmat okoz, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez csökkenti az utókezelésben szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét és segít a gyorsabb gyógyulásban.
 3. Kevesebb sebgyógyulási szövődmény: kevesebb sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség, műtét utáni összenövés vagy hegsérv
 4. Kevesebb sebfertőzés: a lényegesen kisebb metszések miatt kisebb a behatolási kapu a potenciális kórokozók számára
 5. Gyorsabb gyógyulás és kevesebb kórházi tartózkodás: A laparoszkópos eljárás után általában gyorsabb a felépülés és kevesebb időt kell a kórházban tölteni, mint a hagyományos műtét esetén. A betegek általában hamarabb visszatérhetnek a normális napi tevékenységeikhez és munkájukhoz (a műtétet követő lábadozási idő kb. a harmadára csökkenthető).
 6. Kisebb hegek - esztétikusabb gyógyulás: A kis metszések miatt a laparoszkópos műtét általában kisebb hegeket eredményez, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez esztétikailag előnyös lehet, mivel a hegek kevésbé feltűnőek és könnyebben rejtőznek a ruházat alatt.
 7. Kisebb vérveszteség és alacsonyabb komplikációs arány: A laparoszkópos eljárás során általában kevesebb vérveszteség és kevesebb műtéti utóvérzés tapasztalható és a komplikációs arány is alacsonyabb lehet, mint a hagyományos műtét esetén.
 8. Rövidebb és kíméletesebb műtéti előkészítés és felkészülés
Fontos azonban tudni, hogy klinikánkon minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Laparoszkópos köldöksérv műtét elvégzése bizonyos körülmények között - például előző hasi műtét vagy egyéb egészségügyi problémák) miatt -  nem lehetséges. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra.

Árak

Laparoszkópos köldöksérv műtét, rekonstrukció

570 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Köldöksérv rekonstrukció hálóbeültetéssel (Spitzy)

600 000 Ft-tól

Sebészet

alap sebészeti szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a laparoszkópos köldöksérv műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞Miért érdemes a Déli Klinika laparoszkópos köldöksérv műtétjét választani?

Mert speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakorvosaink ultramodern laparoszkópos operációs technológiánk és rendszereink segítségével:

 • lényegesen pontosabb diagnosztikát és műtéti megoldásokat alkalmaznak hiszen a a műtéti területről a full HD laparoszkópos kamera által biztosított sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak
 • minimálisan invazív, mikrosebészeti technikákkal, a műtéti területen minimális károsodást okozva, kíméletes módszerekkel végzik el a laparoszkópos műtéteket
 • mert biztonságos, a szövődmények (sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, varratelégtelenség, műtét utáni összenövések, hegsérv stb) aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert lényegesen kevesebb utóvérzéssel, vérveszteséggel, fájdalommal és műtéti stresszel jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható a betegek életminősége
 • mert nagy bemetszések, jelentősebb műtéti hegek nélkül kedvezőbb esztétikai eredmény várható


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRAHogyan lehet elősegíteni a laparoszkópos köldöksérv műtét utáni felépülést?

 • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
 • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
 • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
 • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról