A hasfali sérv lehet veleszületett vagy szerzett. Hasfali sérv kialakulása esetén a hasi szervek vagy szövetek - leggyakrabban a belek - a hasfal veleszületett gyengesége, hiányossága vagy szerzett - egyéb okokból kialakuló gyengesége miatt a hasüregből melynek során a sérvkapun keresztül kitüremkedik és a sérvtömlőbe kerül. Azért jöhet létre, mert a hasfal bizonyos részei (például a köldöknél) gyengébbek, vékonyabbak.

⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞A hasfali sérvek kialakulása, okai, előfordulási gyakorisága

Sérvnek nevezzük azt az állapotot, mikor valamelyik belső szerv normál anatómiai helyzetéből, üregéből - egy veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül – kitüremkedik vagy előesik. A sérvek döntő hányada a hasfalat érinti.

A hasfali sérv lehet veleszületett vagy szerzett. Hasfali sérv kialakulása esetén a hasi szervek vagy szövetek - leggyakrabban a belek - a hasfal veleszületett gyengesége, hiányossága vagy szerzett - egyéb okokból kialakuló gyengesége miatt a hasüregből melynek során a sérvkapun keresztül kitüremkedik és a sérvtömlőbe kerül. Azért jöhet létre, mert a hasfal bizonyos részei (például a köldöknél) gyengébbek, vékonyabbak.

A hasfali sérv kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, kialakulására hajlamosít többek között:

 • a túlsúly

 • a tartós, nehéz fizikai munkavégzés

 • hasi műtétek (hegsérv)

 • erős és elhúzódó köhögés

 • állandó székrekedés miatti erőlködés.

A sérv általában szabad szemmel is jól látható, bőr alatti duzzanat, mely gyakran (de nem minden esetben) fájdalommal jár és bélműködési zavarokat is okozhat (székrekedést, szélgörcsöket).

A hasfali sérv igazi veszélye a kizáródás lehetősége, amikor a sérvkapu gyűrűszerű szorítása miatt a sérvtartalom vérellátása megszűnik és így gyorsan kritikus állapotot eredményezhet.

Milyen tüneteket okoz a hasfali sérv?

A hasfali sérv különböző tüneteket okozhat, sokáig akár tünetmentes is lehet.

A hasfali sérv tünete lehet:

 1. Kitüremkedés: A hasfali sérv legjellegzetesebb tünete a hasfalon megjelenő kitüremkedés vagy dudor. Ez a kitüremkedés általában fokozódik, amikor a beteg megerőlteti magát, például felemel egy nehezebb tárgyat és gyakran csökken vagy eltűnik, amikor a beteg nyugalomban van.
 2. Fájdalom vagy kellemetlenség: A hasfali sérv gyakran okozhat fájdalmat, kellemetlenséget vagy nyomást. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és előfordulhat időnként, de akár állandóan is.
 3. Érzékenység vagy duzzanat: A hasfali sérv következtében a sérv környéke érzékeny lehet a tapintásra és duzzanatot is okozhat.
 4. Feszülés vagy nehézségérzet: A sérv kitüremkedése és a tartalom nyomása miatt a beteg feszültést vagy nehézségérzetet tapasztalhat.

A tünetek súlyossága és jellege az egyéntől és a sérv méretétől függ. Bizonyos esetekben a hasfali sérv lehet tünetmentes és csak véletlenül derül rá fény valamilyen orvosi, vagy diagnosztikai vizsgálat kapcsán.

A hasfali sérv magától nem múlik el, kezelés nélkül tovább növekszik, az érintett hasi szervek működési zavarát eredményezheti, illetve súlyos, akár közvetlen életveszélyt jelentő sérvkizáródás kialakulásához is vezethet, amelyre láz, erős lágyéktáji fájdalom és elszíneződés, hányás, székelési képtelenség utalhat.Hogyan diagnosztizálják a hasfali sérvet?

A hasfali sérv diagnózisának a felállításához az esetek jelentős részében az alapos betegvizsgálat (kórelőzmények, tünetek részletes megismerése és a fizikális vizsgálat) önmagában is elegendő lehet.

Az ultrahang vizsgálat a leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálat a hasfali sérv diagnosztizálására. Ez a vizsgálat segít meghatározni a sérv méretét, tartalmát és jellemzőit.

A hasi és lágyrész ultrahang mellett a CT illetve az MRI vizsgálatok fontos információkat szolgáltathatnak a diagnózis megerősítéséhez vagy más lehetséges problémák kizárásához.Mikor és miért szükséges a hasfali sérvműtétet (hernioplastica) elvégezni?

A hasfali sérvek közé tartoznak a korábbi műtétet követően kialakuló hegsérvek, a köldök körüli-, illetve köldöksérvek, illetve a ritka hasfali sérv fajták (Spiegel, ágyéktáji, medencetáji, epigastrialis).

A hasfali sérv műtét célja a hasfali sérv stabilizálása, a sérvkizáródás és egyéb szövődmények megelőzése valamint a hasfali sérv tüneteinek az enyhítése.

A hasfali sérv magától nem múlik el, kezelés nélkül tovább növekszik, az érintett hasi szervek működési zavarát eredményezheti, illetve súlyos, akár közvetlen életveszélyt jelentő sérvkizáródás kialakulásához is vezethet, amelyre láz, erős fájdalom és elszíneződés, hányás, székelési képtelenség utalhat.

Így a hasfali sérv igazi veszélye a kizáródás lehetősége, amikor a sérvkapu gyűrűszerű szorítása miatt a sérvtartalom vérellátása megszűnik és így gyorsan kritikus állapotot eredményezhet - bélelhalás alakulhat ki, amely során baktériumok, toxinok és szabad gyökök szabadulnak fel helyi majd az egész szervezetet érintő fertőzést, véráramfertőzést, végül halált okozva.

A hasfali sérv csak műtéti úton szüntethető meg, így az életminőség javítása és a súlyosabb szövődmények megelőzése és a teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy a megfelelő kivizsgálást követően a hasfali sérv műtét minél előbb elvégzésre kerüljön.

A hasfali sérv műtét célja a hasfali sérv stabilizálása, a sérvkizáródás és egyéb szövődmények megelőzése valamint a hasfali sérv tüneteinek az enyhítése.

A sérvkapu zárására, a hasfali kötőszövetes vázrendszer megerősítésére különböző műtéti megoldások léteznek, amelyet egyénre szabottan határozunk meg. Igaz ez a megközelítés a műtét módjára (nyitott vagy laparoscopos műtét), a sérvháló méretére, típusára, vagy ritkább esetekben éppen annak elhagyására.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A hálóbeültetéssel elvégzett hasfali sérv műtét előnyei

 1. Tartósabb eredmények: A hálóbeültetés során egy műanyag hálót helyeznek el a sérven, amely megerősíti a területet és megakadályozza a további kiemelkedést vagy kitüremkedést. Ez tartósabb eredményeket nyújt a hagyományos módszerekkel szemben.
 2. Alacsonyabb visszaesési arány: A hálóbeültetéssel elvégzett hasfali sérv műtét általában alacsonyabb visszaesési arányt eredményez, vagyis kevesebb az esélye a sérv újbóli kialakulásának a műtét után. Ez hosszú távon kevesebb komplikációt és kevesebb újabb beavatkozást eredményezhet.
 3. Kevesebb fájdalom és komplikációk: A hálóbeültetés során kevesebb feszültség és nyomás nehezedik a sebészeti varratokra, ezáltal csökkentve a fájdalmat és a sebészeti komplikációk kockázatát.

Bizonyos esetekben a hasfali sérvek megoldhatók laparoscopos megközelítésből is.

A laparoszkópos hasfali sérv műtét hálóbeültetéssel (laparoszkópos reconstructio parietis abdominis) során az operatőr apró nyílásokon keresztül a hasüregbe vezeti a kamerával felszerelt optikát, amelynek a segítségével monitorozni tudja a műtétet, majd a megfelelő laparoszkópos eszközökkel visszahelyezi a hasfali sérv tartalmát a hasüregbe, a sérvkaput tisztázza, szűkíti, majd kétrétegű („dual mesh”) hálót helyez be a hasüreg felől, melyet a hasfalhoz belülről rögzít. A megfelelő méretű sérvháló rögzítésével a régió mindhárom sérvkapuja bezárásra kerül és így ezzel a technológiával megelőzhető a további sérvképződés.

Hogyan történik a laparoszkópos hasfali sérv műtét, hasfali rekonstrukció (Reconstructio parietis abdominis laparoscopicam) a Déli Klinikán?A minimálisan invazív laparoszkópos hasfali sérv műtéteket klinikánkon legtöbbször általános érzéstelenítésben végezzük (ami azt jelenti, hogy a teljes műtéti időtartam alatt szigorúan ellenőrzött, folyamatos megfigyelés mellett a beteg érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, így a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszere nem tudja feldolgozni) Mindezek miatt a laparoszkópos hasfali sérv műtétet, hasfali rekonstrukciót jelentősebb stressz vagy fájdalom nélkül tudjuk elvégezni.

 

A bőrön kicsi (kb. 1 cm-es) bemetszést ejtünk és egy speciális tű (a Veres tű) segítségével széndioxid gázzal felfújjuk a hasüreget (a széndioxid gázt speciális pumpával (az úgynevezett insufflátorral) pontosan adagoljuk azért, hogy biztosítsuk a műtéthez a megfelelő paramétereket. Ezt követően vékony munkacsatornákon (úgynevezett trokárok) keresztül ultramodern laparoszkópos full HD kamerát és speciális laparoszkópos eszközöket vezetünk a műtéti területre amelyeknek a segítségével ez az optikai rendszer egy videokamera rendszerhez csatlakozik és így a hasüregen belüli műtéti területet ki tudjuk vetíteni az orvosi (medikai)  monitor képernyőjére és a bevezetett korszerű eszközökkel a laparoszkópos epehólyag/epekő műtétet el tudjuk végezni. Amennyiben a laparoszkópos műtét (hastükrözés) első lépéseként végzett hasi áttekintés további beavatkozást, kezelést vagy vizsgálatot tesz szükségessé, akkor további vékony csöveket tudunk bejuttatni a műtéti területre (csipesz, fogó, olló, kanül, lézer stb), amelyek segítségével elvégezhetjük a szükséges kiegészítő beavatkozásokat, mintavételt stb.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Árak

Hasfali sérvműtét

400 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Sebészet

alap sebészeti szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Sebészet

sebészeti kontroll szakorvosi vizsgálat*

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞A laparoszkópos hasfali sérv műtét elvégzésének az előnyei:

A laparoszkópos hasfali sérv műtét, hasfali rekonstrukció (Reconstructio parietis abdominis laparoscopicam) számos előnnyel jár a hagyományos nyitott műtéthez képest:

 1. Kisebb metszések: A laparoszkópos eljárás során csak néhány kis metszést ejtenek a bőrön. Ezek a metszések általában körülbelül 1-2 cm hosszúak, míg a hagyományos nyitott műtét esetén jelentősen hosszabb metszést igényel.
 2. Kisebb fájdalom: A kisebb metszések és a minimálisan invazív technika miatt a laparoszkópos műtét általában kevesebb fájdalmat okoz, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez csökkenti az utókezelésben szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét és segít a gyorsabb gyógyulásban.
 3. Kevesebb sebgyógyulási szövődmény: kevesebb sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség, műtét utáni összenövés vagy hegsérv
 4. Kevesebb sebfertőzés: a lényegesen kisebb metszések miatt kisebb a behatolási kapu a potenciális kórokozók számára
 5. Gyorsabb gyógyulás és kevesebb kórházi tartózkodás: A laparoszkópos eljárás után általában gyorsabb a felépülés és kevesebb időt kell a kórházban tölteni, mint a hagyományos műtét esetén. A betegek általában hamarabb visszatérhetnek a normális napi tevékenységeikhez és munkájukhoz (a műtétet követő lábadozási idő kb. a harmadára csökkenthető).
 6. Kisebb hegek - esztétikusabb gyógyulás: A kis metszések miatt a laparoszkópos műtét általában kisebb hegeket eredményez, mint a hagyományos nyitott műtét. Ez esztétikailag előnyös lehet, mivel a hegek kevésbé feltűnőek és könnyebben rejtőznek a ruházat alatt.
 7. Kisebb vérveszteség és alacsonyabb komplikációs arány: A laparoszkópos eljárás során általában kevesebb vérveszteség és kevesebb műtéti utóvérzés tapasztalható és a komplikációs arány is alacsonyabb lehet, mint a hagyományos műtét esetén.
 8. Rövidebb és kíméletesebb műtéti előkészítés és felkészülés
Fontos azonban tudni, hogy klinikánkon minden esetben a műtéti beavatkozást végző szakorvos dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott Páciens számára. Laparoszkópos epehólyag/epekő műtét elvégzése bizonyos körülmények között - például előző hasi műtét vagy egyéb egészségügyi problémák) miatt -  nem lehetséges. Így minden esetben alapvetően fontos a műtét előtti szakorvosi vizsgálat és konzultáció, hogy a Páciens számára legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési lehetőség kerüljön megvalósításra.

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a laparoszkópos hasfali sérv műtétre?

 1. Konzultáljon a műtétet végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a sebészeti, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is, ami segít a bélrendszer megtisztításában.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.
 4. A műtét előtt az egészségi állapotának a pontos felmérése miatt szükséges lehet különböző diagnosztikai - laboratóriumi, EKG és mellkas röntgen stb. - vizsgálatok elvégzése, amelyeket a műtétet végző szakorvos(ok) határoznak meg.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Miért érdemes a Déli Klinika laparoszkópos hasfali sérv műtétjét választani?

Mert speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakorvosaink ultramodern laparoszkópos operációs technológiánk és rendszereink segítségével:

 • lényegesen pontosabb diagnosztikát és műtéti megoldásokat alkalmaznak hiszen a a műtéti területről a full HD laparoszkópos kamera által biztosított sokkal részletgazdagabb, nagyított képen olyan elváltozások is észrevehetőek, amelyek nyitott műtét esetén szabad szemmel nem láthatóak
 • minimálisan invazív, mikrosebészeti technikákkal, a műtéti területen minimális károsodást okozva, kíméletes módszerekkel végzik el a laparoszkópos műtéteket
 • mert biztonságos, a szövődmények (sebgyógyulási zavar, sebfertőzés, varratelégtelenség, műtét utáni összenövések, hegsérv stb) aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében
 • mert lényegesen kevesebb utóvérzéssel, vérveszteséggel, fájdalommal és műtéti stresszel jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható a betegek életminősége
 • mert nagy bemetszések, jelentősebb műtéti hegek nélkül kedvezőbb esztétikai eredmény várható


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRAHogyan lehet elősegíteni a laparoszkópos hasfali sérv műtét utáni felépülést?

 • Fontos, hogy pontosan kövesse a szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
 • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
 • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
 • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

Mindig konzultáljon a műtétet végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatoról a műtét utáni felépülésre vonatkozóan.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA⚠️ KEDVEZMÉNYES SÉRVMŰTÉT A CMC DÉLI KLINIKÁN (görgessen a részletekért) ⚠️

❗️ Szerezzen akár 115 000 Ft kedvezményt az Ultramodern Sérvsebészeti Központunkban július 31-ig történő sérvműtét árából! ❗️

📞 További részletekért hívja a 06-70-563-2188 telefonszámot! 📞

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról